Megválasztották az új pakisztáni kormányfőt

Vágólapra másolva!
A pakisztáni parlament megválasztotta pénteken új miniszterelnöknek Radzsa Pervez Asraf korábbi energiaügyi minisztert, akinek az elődjét az alkotmánybíróság kedden menesztette egy korrupciós ügy miatt.
Vágólapra másolva!

Asraf a parlamenti voksoláson 211 szavazatot kapott, az ellenzék jelöltje, Szardar Mehtab Ahmed Khan Abbaszi pedig 89-et.

Asraf a hatalmon lévő Pakisztáni Néppárt (PPP) második jelöltje volt pár napon belül a kormányfői posztra. Az első jelölt, Mahdum Sahabuddin textilipari miniszter ellen elfogatóparancsot adott ki egy kábítószeres ügyekre szakosodott bíróság, ezért az ő nevezését visszavonták.

A Reuters hírügynökség internetes oldalán olvasható beszámoló szerint a pakisztáni elemzők valószínűnek tartják, hogy a Sahabuddin elleni bírói intézkedés mögött az országban hagyományosan erős hatalmi központnak számító hadsereg befolyása áll.

Pakisztánban a jövő év elején parlamenti választásokat tartanak. Az új kormányfőre addig is kemény hónapok várnak, mert várhatóan ismét felerősödnek az ellene energia- és vízügyi minisztersége idején felhozott korrupciós vádak - írta a BBC brit közszolgálati csatorna internetes oldala.