Pedofília eltussolásáért elítéltek egy amerikai egyházi vezetőt

Vágólapra másolva!
Bűnösnek mondta ki "gyerekek jólétének veszélyeztetésében" egy amerikai bíróság pénteken William Lynnt, a philadelphiai bíboros érsek korábbi titkárát.
Vágólapra másolva!

Lynn az első magas rangú amerikai katolikus egyházi tisztségviselő, aki elítéltek azért, ahogyan a gyerekek szexuális zaklatásai miatt beérkezett panaszokat kezelte. Pozíciójában az egyházmegye személyzeti főnökeként dolgozott.

A papra az elmarasztalás miatt hétéves szabadságvesztés is kiszabhatnak. A 12 tagú esküdtszék ugyanakkor egy rendbeli gyerekveszélyeztetés és az összeesküvés vádpontja alól felmentette.

Lynn-nek kulcsszerepe volt abban, hogy a pedofil papok folytathatták hivatásuk gyakorlását máshol, és hogy a közvélemény nem értesülhetett a bűncselekményekről, mert a gyerekmolesztálók átirányítását többnyire egészségi okokkal magyarázták. Lynn a másfél millió hívőt tömörítő philadelphiai érsekségen több mint 800 pap fölött rendelkezett.

A pedofíliával vádolt papok ügyében az idén januárban 88 évesen elhunyt Bevilacqua bíboros mondta ki az utolsó szót. Az érsek 1994-ben elrendelte egy őt figyelmeztető levél megsemmisítését, amely három diagnosztizált pedofil, tucatnyi bizonyított gyerekmolesztáló és a legkevesebb húsz ezzel gyanúsított pap nevét tartalmazta. A levél egy példánya azonban ennek ellenére - az idén - eljutott az ügyészséghez.

Lynn-nek négy vádlott-társa is volt. Az esküdtszék James Brennan tiszteletes ügyében - őt azzal vádolták meg, hogy 1996-ban megerőszakolt egy 14 éves fiút - nem tudott egyezségre jutni. Edward Avery, akit megfosztottak reverendájától, miután elismerte, hogy 1999-ben megrontott egy tízéves ministránsfiút, jelenleg börtönbüntetését tölti. A botrányban szintén érintett egyik pap és az érsekségi iskola egyik volt tanára elleni pert későbbi időpontra tűzték ki.

A három hónapos pert az áldozatok jogaiért küzdő civil szervezetek mérföldkőnek tartják a papi pedofília elleni harcban. Lynn elítélése nagy győzelem az egyházmegye viselt dolgait 2002 óta szívósan vizsgáló philadelphiai kerületi ügyész számára is - írta internetes verziójában a New York Times amerikai napilap.

"Ez az ítélet erős és világos üzenetet küld arról, hogy a zaklató papok fedezése a családok, közösségek és gyermekek ellen elkövetett förtelmes bűn" - idézte a portál Barbara Dorris civil aktivistát. Az általa képviselt civil szervezet, a DSNTAP azt reméli, hogy a mostani ítélet más államokban is arra indíthatja az ügyészeket, hogy az egyházi vezetők felelősségét vizsgálják.

Lynn ügyvédei ugyanakkor jelezték, hogy fellebbeznek az ítélet ellen. A döntés egyébként abban az értelemben megosztónak ígérkezik, hogy sokak szerint egyetlen embert sújt, miközben bizonyítékok vannak arra, hogy mások is igyekeztek megakadályozni a pedofilesetek nyilvánosságra kerülését és a jogi következményeket.