Mohammed Murszi Egyiptom új elnöke

Vágólapra másolva!
A legnagyobb egyiptomi politikai erő, az iszlamista Muzulmán Testvériség jelöltje nyerje az egyiptomi elnökválasztást. Mohammed Murszi a választási szervek adatai szerint csak csekély különbséggel győzte le riválisát.
Vágólapra másolva!

Mohammed Murszi, az iszlamista Muzulmán Testvériség jelöltje lett Egyiptom új államfője, miután csekély különbséggel legyőzte vetélytársát az elnökválasztás második fordulójában - jelentette be vasárnap délután a választási bizottság.

A választás június 16-án és 17-én lebonyolított második fordulójának - a felmérések szerint szoros - eredményét a tervek szerint csütörtökön hozták volna nyilvánosságra, ám a procedúrát csütörtökön a választási panaszok kivizsgálásig meghatározatlan időre elhalasztották. A két vetélytárs - Ahmed Safík tábornok és Mohamed Murszi iszlamista jelölt - a saját adatai alapján egyaránt magát hirdette ki győztesnek, ugyanakkor mindkét politikus megvádolta ellenfelét szabálytalanságokkal, amelyeket az országos választási bizottságnak ki kell vizsgálnia.

A bizottság arra hivatkozott, hogy a mintegy négyszáz panasz kivizsgálásához több időre van szüksége - írta beszámolójában a BBC internetes oldala.

A Muzulmán Testvériség kedd este tömegtüntetésen tiltakozott Kairó középpontjában, mert a mozgalom tagjai azt gyanítják, hogy Murszitól el akarják venni a győzelmet. Szerda este is ezrek gyűltek össze a Hoszni Mubarak rezsimjét tavaly megdöntő forradalomban központi szerepet játszó kairói Tahrír téren, hogy az ideiglenes katonai kormányzat politikája - egyben az eredmények bejelentésének elhalasztása - ellen tiltakozzanak.

A téren összegyűlt tömeg az eredmény vasárnapi kihirdetése után örömujjongással fogadta Murszi győzelmét, aki a BBC közlése szerint az érvényes szavazatok 51,7 százalékát (13 millió voksot) kapta, szemben Ahmed Safík 48,2 százalékával (12 millióan szavazat).

Az előző elnök, Hoszni Mubarak tavaly februárban, harminc év után kényszerült távozni a hatalomból példátlan tömegtüntetések hatására. Az idén június 2-án életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték csaknem 900 békés tüntető haláláért viselt felelőssége miatt. A 84 éves Mubarak egészségi állapota azóta drámaian megromlott. A szíve múlt hétfőn kétszer is leállt, de sikerült újraéleszteni. A MENA állami hírügynökség keddi jelentése szerint agyvérzése volt. Egy nappal később a nevük elhallgatását kérő tisztviselők arról számoltak be, hogy Mubarakot lekapcsolták a lélegeztetőgépről, és bár a szíve és más létfontosságú szervei működnek, a volt elnök kómában van.