Alkoholfogyasztás miatt ítéltek halálra két iránit

Vágólapra másolva!
Harmadszor is alkoholfogyasztáson kaptak két iránit, akikre ezért halálbüntetés vár. Az italozókat korábban kétszer is megbüntették - egyszer 160 korbácsütésre -, de megint lebuktak. A saría törvénykezés értelmében a harmadszori lebukás halálos ítéletet jelent.
Vágólapra másolva!

Állandó italozásuk miatt ítélt halálra két helyit Iránban egy bíróság. A muszlim köztársaságban a saría tiltja az alkoholfogyasztást, a szeszes italok előállítását, a velük való kereskedelmet.

A két halálraítélt - akiket nem neveztek meg az iráni hatóságok -, korábban már bűnhődött alkoholfogyasztás miatt. Mindketten 160-160 korbácsütést kaptak, miután kétszer is italozáson kapták őket. Mivel harmadszor is lebuktak, már halálos ítélet fenyegeti őket - írja a Guardian brit lap.

A Horaszán Razavi tartomány főbírója közölte, az illetők halálos ítéletét már jóváhagyta az iráni legfelsőbb bíróság, jelenleg az ítélet végrehajtását készítik elő.

A saría értelmében ha valakit háromszor kapnak rajta nemi erőszakon, lopáson, paráználkodáson, hitehagyáson, szodómián és alkoholfogyasztáson, azt automatikusan halálra ítélik. Egyes, a saríában bűnöknek tekintett cselekményekért - például leszbikusság - három korábbi büntetés után negyediknek következik a halálos ítélet, az alkoholfogyasztás esetében azonban ez már a harmadik alkalommal bekövetkezik.

Iránban a Guardian brit lap szerint a szigorú tiltás ellenére sokan fogyasztanak alkoholt, többnyire otthon, egy etanolból készített, arak nevű égetett szeszt. A szigor alól kivételt képeznek a nem muszlim vallású kisebbségek.