Megkönnyítették a román államfő leváltását

Vágólapra másolva!
Újra módosították a népszavazási törvényt Romániában, hogy egy esetleges népszavazáson a baloldali kormány könnyebben leválthassa a jobboldali államfőt, Traian Basescut.
Vágólapra másolva!

Csökkentette a bukaresti képviselőház kedden a népszavazások érvényességi küszöbét, megkönnyítve ezáltal Traian Basescu államfő esetleges leváltását. A népszavazási törvényt negyedik alkalommal módosítják Romániában az utóbbi öt évben. Legutóbb áprilisban módosította a jogszabályt a Basescuhoz közel álló, akkori jobbközép kormánytöbbség. Azóta egy népszavazás csak akkor érvényes Romániában, ha a választói névjegyzékben szereplő polgárok legalább fele igennel szavaz a népszavazáson feltett kérdésre.

Kedden a képviselőház szociálliberális többsége viszont úgy módosította a jogszabályt, hogy a referendum érvényességéhez a részt vevő polgárok többségi igenlő szavazata is elégséges. Romániában a parlament kezdeményezheti az államfő felfüggesztését, az elnök menesztéséről pedig népszavazást írnak ki.

Hétfőn is egy Traian Basescu eltávolítását megkönnyítő lépést fogadtak el Romániában. A döntés értelmében nem vizsgálhatja többé a román alkotmánybíróság a parlament határozatainak alkotmányosságát. A jogszabály módosítását a másfél hónapja kormányzó szociálliberális szövetség kérte. Traian Basescut eltérő politikai beállítottsága miatt akarja leváltani Victor Ponta miniszterelnök.