Kétéves küzdelemben nyert Obama

Vágólapra másolva!
Barack Obama és kormánya győzelmével ért véget az Egyesült Államokban a legfelsőbb bíróság előtt zajlott vita, amikor jóváhagyta Obama egészségbiztosítási reformjának egy fontos pontját.
Vágólapra másolva!

Megosztott volt, de jóváhagyta az Egyesült Államok legfelsőbb bírósága Barack Obama elnök által két éve bevezetet egészségügyi reformot. A törvény arra kötelezi az amerikaiakat, hogy 2014-ig kössenek egészségbiztosítást különben büntetésben részesülnek. Az új szabály Barack Obama elnökségének egyik legfontosabb vívmánya, mivel az Egyesült Államokban közel 50 millió ember él egészségbiztosítás nélkül.

A reform ellen a republikánus ellenzék minden erejével küzdött, de az alkotmánybíróságként is működő legfelsőbb bíróság mostani döntésével Obama fontos győzelmet ért el.

A reformot arra hivatkozva támadták meg bíróságon, hogy az állampolgárok nem kényszeríthetők egyes termékek, így az egészségbiztosítás megvásárlására sem.

Obama egészségügyi csomagját még 2009 végén fogadta el a képviselőház és a szenátus. A rendelkezések 36 millió olyan amerikaira terjesztenék ki a betegbiztosítást, akinek eddig nem volt biztosítása. Így a tervek szerint a lakosság 96 százalékának nyújtana ellátást. Az összesen 871 milliárd dollár értékű reform az elmúlt évtizedek legnagyobb változását jelenti az amerikai egészségügyi politikában.

Az Amerikai Egyesült Államokban novemberben elnökválasztásokat tartanak. Az egészségügy és a legfelsőbb bíróság döntése fontos témája lehet kampánynak. Barack Obama és kihívója, a republikános Mitt Romney között éles küzdelem várható, mivel Obama csak enyhén vezet a közvéleménykutatások szerint.

Romney már reagált is a bírósági döntésre, kijelentette, elnöksége első napján vissza fogja vonni az egészségügyi reformot. "Amit a legfelsőbb bíróság nem tett meg ülésének utolsó napján, azt majd megteszem én az elnökségem első napján" - közölte televíziós beszédében. A volt massachusettsi kormányzó szerint a legfelsőbb bíróság csak arról ítélkezett, hogy alkotmányellenes-e a törvénycsomag, de arról nem, hogy jó politika-e az abban foglaltak végrehajtása, amely szerinte több ezer milliárd dollárral növelné meg az államadósságot.

Obama szerint a törvény jóváhagyása győzelem minden amerikai számára, életük biztonságosabbá fog válni. "Az ország legmagasabb szintű bírósága beszélt. Folytatni fogjuk e törvény végrehajtását és együtt fogunk működni abban, hogy javítsunk rajta, ahol tudunk" - mondta az elnök a döntést kommentálva. Emlékeztetett, hogy az egészségügyi a reformot egykor kétpárti támogatás kísérte, mások mellett republikánus kihívója, Mitt Romney is mellett volt.

A Rasmussen Reports csütörtökön nyilvánosságra hozott közvélemény-kutatása szerint az amerikaiak 54 százaléka egyetértett volna azzal, ha a legfelsőbb bíróság alkotmányellenesnek minősíti az egészségügyi reformot.