Felfüggesztettel megúszta Radimir Cacic

Vágólapra másolva!
Egy év tíz hónap, három év próbaidőre felfüggesztett fogházra ítélte Radimir Cacicot, a horvát kormány első miniszterelnök-helyettesét első fokon, Kaposváron a Marcali Városi Bíróság halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt.
Vágólapra másolva!

Radimir Cacic - jelenlegi első miniszterelnök-helyettes - két éve az M7-es autópályán gépkocsijával nekiütközött egy magyar rendszámú autónak, amelynek utasai közül ketten meghaltak, ketten pedig megsérültek. Az első fokú büntetőperben pénteken várható ítélethirdetés Kaposváron.

Előzőleg a horvát miniszterelnök kijelentette: tiszteletben fogják tartani a bíróság ítéletét, ugyanakkor emlékeztetett arra, hogy a horvát államügyészség jogsegélykérelemmel fordult a Legfőbb Ügyészséghez Hernádi Zsoltnak, a Mol elnök-vezérigazgatójának meghallgatása érdekében egy korrupciós üggyel kapcsolatban, de a magyar ügyészség a kérés teljesítését megtagadta.

Azt üzenjük, hogy mi sokkal nagyobb tiszteletet tanúsítunk. Ez a jogállamiság. Nézzük meg, hogy ki az, aki tiszteletben tartja a jogot és az igazságot, és ki az, aki csak beszélni szeret róla" - jelentette ki Zoran Milanovic.

A Legfőbb Ügyészség nem kommentálja a horvát miniszterelnök nyilatkozatát - közölte Széplaki-Nagy Gábor, a szervezet szóvivője pénteken az MTI érdeklődésére azzal kapcsolatban, hogy Milanovic bírálta Magyarországot a Mol-ügyben tanúsított magatartása miatt.

Hernádi Zsoltot Horvátországban azzal gyanúsították, hogy 10 millió euró kenőpénzt adott Ivo Sanader korábbi horvát miniszterelnöknek. Állításuk szerint azért, hogy a Mol megszerezze az INA horvát olajvállalat irányítási jogait.

Széplaki-Nagy Gábor az MTI-nek annyit mondott: a Legfőbb Ügyészség jogalkalmazó szerv, amely politikai nyilatkozatokat nem kommentál. Egy tavaly decemberi Mol-közlemény szerint Hernádi Zsoltot több más személy mellett a magyar ügyészség hallgatta meg "az állítólagos vesztegetési ügy kapcsán".