Fogynak a magyarok Szlovákiában

Vágólapra másolva!
Az elmúlt tíz évben mindegyik dél-szlovákiai járásban csökkent a magyarok száma vagy aránya - adta hírül a 2011-es népszámlálással kapcsolatban a  statisztikai hivatal által most nyilvánosságra hozott részadatokra hivatkozva az Új Szó.
Vágólapra másolva!

Százalékarányban a legkomolyabb lélekszámcsökkenés Kassán volt, ahol a magyarság aránya egyharmadával esett tíz év alatt. A legnagyobb mértékű csökkenés éppen azokban a magyar járásokban mutatható ki, ahol még lehet tömbmagyarságról beszélni.

Ilyen például az Érsekújvárási és Komáromi járás, ahol egyenként közel 9 ezerrel, és a Dunaszerdahelyi járás is, ahol több mint 6 ezerrel kevesebb magyar él ma, mint tíz éve. A 16 déli járás és a két nagyváros, Pozsony és Kassa közül csak három járásban - a Nagymihályi, a Tőketerebesi és a Dunaszerdahelyi járásokban - zsugorodott 10 százaléknál alacsonyabb mértékben a magyarság aránya.

Gyurgyík László szociológus a részadatokkal kapcsolatban az Új Szónak úgy nyilatkozott: "A járások alapján szembetűnő, hogy majdnem minden régióban nagyobb a fogyás mértéke, mint a korábbi időszakban."

A 2011-es népszámlálás adatai szerint 10 év alatt 9,7 százalékról 8,5 százalékra csökkent a Szlovákiában élő magyarok számaránya az összlakossághoz képest. Míg a 2001-es népszámlálás adatai szerint Szlovákiában 520 528-an vallották magukat magyar nemzetiségűnek, ez a szám 2011-re 458 467-re csökkent, ez tíz év alatt közel 62 ezres lélekszámcsökkenést jelent.