Egyre többe kerül Károly herceg a briteknek

Vágólapra másolva!
Több pénzt költött a brit adófizetők pénzéből, de saját bevételeiből is Károly brit trónörökös, mint előző évben. A herceg hivatalának kimutatásai szerint az összes kiadás több mint 7 milliárd forintnak megfelelő összeg volt.
Vágólapra másolva!

Tizenegy százalékkal több pénzt fordítottak az adóbevételekből Károly herceg brit trónörökös kiadásaira tavaly, mint az azt megelőző pénzügyi évben - jelentette a Guardian brit lap a herceg hivatalára, a Clarence House-ra hivatkozva. Összesen 2,2 millió font (790 millió forint) adóbevételt költöttek a hercegre, akinek összes kiadása 3,6 százalékkal volt magasabb - összesen 20,2 millió font (7,2 milliárd forint) -, mint az előző évben (a herceg nem kizárólag adóbevételekből fedezi költségeit, hanem a Cornwalli Nagyhercegség zömében ingatlanokból származó bevételei is őt illetik).

A megemelkedett költségek többek között Vilmos herceg és Kate Middleton esküvőjének, illetve a walesi herceg hivatalos tengerentúli látogatásainak kiadásaiból jöttek össze. Utóbbiakat azzal igazolta a brit kormány, hogy azok szükségesek a brit érdekek és külpolitika érvényesítéséhez a világban.

A királyi család utazásaira összesen 1,31 millió fontot (470 millió forint) költöttek tavaly, ami 22 százalékkal magasabb, mint az előző évben.

Károly herceg és felesége, Camilla összesen több mint 77 ezer kilométert utazott hivatalos találkozókra. Összesen 804 hivatalos rendezvényen vettek részt belföldön és külföldön, illetve összesen 9500 embert láttak vendégül különböző eseményeken.

A trónörökös hivatala közzétette azt is, hány embert foglalkoztat a hercegi háztartás. Károlynak van két inasa, egy-egy komornyikja, lovászmestere, házvezetője, valamint három sofőrje, tíz karbantartója, öt szakácsa, illetve konyhai dolgozója, továbbá 19 kertésze.

A köztársasági aktivisták a királyi család kiadásainak felülvizsgálatát követelik. "Évről évre egyre több közpénzt költ Károly utazásokra, amelyek többsége magánjellegű. Miközben az ország súlyos megszorításokkal küzd, Károly képes elérni, hogy akármilyen szükséges vagy általa annak vélt utazását megfinanszírozzák" - idézte a brit lap Graham Smitht, a Republic nevű köztársaságpárti szervezet vezetőjét.