Ötödik ciklusát kezdi az izlandi elnök

Vágólapra másolva!
Ötödik alkalommal választották meg Izland köztársasági elnökének Ólafur Ragnar Grímssont, aki az elmúlt években a nemzetközi hitelezőkkel szembeni ellenállás fő alakja volt a gazdasági-pénzügyi összeomlás szélére jutott szigetországban.
Vágólapra másolva!

Ólafur Ragnar Grímsson nyerte az izlandi elnökválasztást, ötödik győzelmével ő lesz az ország történelmében a leghosszabb ideig hatalomban lévő elnök - számol be a brit Guardian.

A baloldali, nagyrészt ceremoniális feladatokat ellátó államfő azzal vált népszerűvé, hogy megtagadta az ország külföldi hitelezőinek - Nagy-Britanniának és Hollandiának - mintegy 3 milliárd fontnyi kártérítéséről szóló törvények aláírását. Grímsson népszavazásra bocsájtotta a kérdéses törvényeket, ahol azok elbuktak. Londont és Hágát ekkora kár érte Izland pénzügyi szektorának 2008-as összeomlása miatt.

A 69 éves politikus - aki a kormánnyal szemben ellenzi az ország európai uniós csatlakozását is - 52,2 százalékot szerzett a szombati elnökválasztáson. Fő riválisa, Thora Arnorsdóttir újságírónő 33,8 százalékot szerzett. Arnorsdóttir azt az álláspontot képviselte, hogy az elnöknek nem kell aktív politikai és gazdasági szerepet magára vállalnia.

A 2008 októberében bekövetkezett gazdasági válságot megelőző időszakot túlköltekezés jellemezte Izlandon, a válság után az államadósság tízszer nagyobb volt, mint a nemzeti GDP. 2008 októberében a három legnagyobb bankot egy héten belül államosítani kellett, máskülönben összeomlottak volna. Az izlandi államháztartás rettenetes helyzetbe került, a válság az ország történelmének legnagyobb tiltakozásához vezetett, az addig hatalmon lévő jobbközép Függetlenségi Párt összeomlott, helyette 2009 áprilisában a szociáldemokrata párt és annak vezetője, Jóhanna Sigurdardóttir került az ország élére, és ezzel 18 év konzervatív kormányzás ért véget Izlandon.

A 320 ezer lakosú ország a bankcsődök után több mint két évre mély recesszióba süllyedt, azonban azóta meglepően erős gazdasági teljesítményt produkált, elsősorban a halászati és turisztikai szektornak köszönhetően. Ugyanakkor a munkanélküliség továbbra is magas, és a nemzetközi pénzügyi segélycsomag feltételeként végrehajtott megszorítások jelentősen megtépázták a hagyományos politikai erők népszerűségét.