Legyűrték a kínai elnököt megzavaró férfit Hongkongban

tüntetés Hongkongban, ezrek tiltakoztak Hongkong új kormányzójánka beiktatásán a volt brit koronagyarmat Kínához való visszatérésének 15. évfordulóján
Vágólapra másolva!
Tízezres tüntetések kísérték Hongkong a Kínai Népköztársaságoz való visszatérésének 15. évfordulóját, a tüntetők a közelmúlt korrupciós ügyei és a növekvő jövedelmi egyenlőtlenségek miatt tiltakoztak, többen brit gyarmati zászlót lobogtatva. Hu Csin-tao kínai elnök ünnepi beszéde alatt az egyik meghívott a kínai egypártrendszer végét követelte, de a biztonságiak elvonszolták.
Vágólapra másolva!

Tüntetők zavarták meg Hu Csin-tao kínai elnök beszédét Hongkongban, a terület új vezetőjének, Leung Csun-jingnek a beiktatási ceremóniáján. Ezalatt több ezer hongkongi vonult az utcára, tiltakozván, hogy Kína 15 évvel ezelőtt átvette felettük az ellenőrzést. A hétmilliós Hongkong egy évszázadon át a brit birodalom részét képezte, 1997-ben csatolták vissza a Kínai Népköztársaságoz.

Hongkongban egyre nagyobb az elégedetlenség, főként az egyre nagyobb mértékű gazdasági egyenlőtlenségek miatt, a helyiek nagyobb demokráciát követelnek. A hongkongiaknak az sem teszik, hogy érzésük szerint a kínaiak arrogánsak, és a gazdag anyaországiak átveszik a legjobb üzleteket a pazar bevásárlóutcákban - számol be a brit Guardian.

Egy tüntetőt, aki megpróbálta félbeszakítani Hu Csin-tao beszédét, a biztonsági erők vonszoltak el. A férfi, aki meghívottként vett részt a beiktatási ünnepségen, kiabálva szólította fel a kínai vezetést arra, hogy ítéljék el az 1989-es Tienanmen téri tüntetők brutális rajtaütőit, valamint azt követelte, hogy vessenek véget az egypártrendszernek Kínában. A kínai elnök úgy tett, mintha nem vette volna észre az incidenst, és folytatta a beszédét. Hu Csin-tao egyébként arról beszélt, hogy a hongkongiaknak most több demokratikus jogosítványuk van, mint korábban.

Forrás: AFP/Dale de la Rey

Délután az utcán mintegy százezren tüntettek az új kormányzati központ felé tartva a tikkasztó hőségben, dobokat ütve és brit gyarmati zászlókat lobogtatva. A tüntetők és a rendőrség között volt feszültség, de az esemény nagyrészt békésen zajlott a Guardian szerint. A demonstrálók az emberi jogokat és a médiaszabadságot ért sérelmek, illegális ingatlan-beruházásokkal kapcsolatos korrupciós botrányok, illetve a növekvő társadalmi különbségek miatt tiltakoztak, és 2017-re teljes demokráciát követeltek a különleges közigazgatási övezetben.

A hongkongi média az évfordulóhoz és az államelnök látogatásához kapcsolódóan másként gondolkodó tüntetők véleményét is közölte. Többen a hongkongi választási rendszert bírálták, amely nem ad lehetőséget a közvetlen kormányzóválasztásra. Peking ígérete szerint erre legközelebb 2017-ben kerülhet sor. Mások a fejlődéssel járó negatívumokat kifogásolták, így a világon a legmagasabbak közé tartozó ingatlanárakat, a szegények és a gazdagok közti jövedelemkülönbségek növekedését.