Falvakat pusztított el a monszun Indiában

Vágólapra másolva!
Félmillió embert költöztettek ideiglenes táborokba egy Indiában pusztító monszun miatt, eddig legalább 79 halálos áldozata van az extrém időjárásnak.
Vágólapra másolva!

Már legalább 79 halálos áldozatuk van a monszunesőknek Északkelet-Indiában, és több mint 2,2 millió lakos menekült el víz alá került otthonából a múlt héten - közölték hivatalosan hétfőn. A szünet nélkül hulló csapadék a leginkább a Bangladessel és Bhutánnal határos északkeleti Asszám szövetségi államot sújtotta, ahol kiáradt a Brahmaputra folyó. Heves esőzések voltak a szomszédos Arunácsal Prades és Manipur államokban is.

A helyi kormányzat adatai szerint Asszám 27 körzetéből 26-ban áradások vannak, több ezer otthon megsemmisült, a víz utakat és mezőgazdasági földeket öntött el. A közlemény szerint 2,2 millió ember kényszerült otthona elhagyására, mintegy félmillió embert pedig rögtönzött táborokban helyeztek el.

A monszunesők általában júniustól szeptemberig tartanak Indiában. A földművesek a termést illetően áldásnak tekintik az esőt, a monszun ugyanakkor rettenetes pusztítással is jár. Áradások, földcsuszamlások, balesetek kísérik, amelyekben évente több ezren meghalnak.