Szíriai helikopterek miatt riadóztatták a török légierőt

Vágólapra másolva!
Nő a feszültség Törökország és Szíria közt, az elmúlt napokban háromszor is riadóztatták a török légierő gépeit, mert szíriai helikopterek túl közel repültek a határhoz. A szíriai légvédelem június 22-én lelőtt egy török gépet, amely megsértette a légterét, mire a török miniszterelnök harcias szavakkal reagált.
Vágólapra másolva!

Három különböző incidens miatt összesen hat török F-16-os vadászgépet riadóztattak Törökországban az utóbbi napokban - tudatta a török vezérkar hétfőn. A vezérkar honlapján közzétett közlemény szerint szíriai katonai helikopterek szombaton, vasárnap és hétfőn is közel repültek a határhoz, ezért szálltak fel a vadászgépek a török légierő incirliki támaszpontjáról.

A törökországi Hatay tartomány közelében, a határ déli oldalán egy-egy Mi-8-as és egy Mi-17-es katonai szállítóhelikoptert észleltek. Közülük kettő négy kilométernél közelebb repült a török határhoz, az egyik pedig a török hadsereg szerint alig 3 kilométerre haladt el Szíria és Törökország határa mellett.

A török kormányfő a múlt héten jelentette be, hogy a török haderő minden Szíria felől érkező harci egységet ellenséges katonai célpontnak tekint, miután június 22-én a szíriai légvédelem lelőtt egy török katonai gépet. Damaszkusz azt állítja, hogy szíriai légtérben lőtték le a török gépet. Ankara szerint a vadászgép megsértette ugyan Szíria légterét, de a török légiirányítók figyelmeztetése után el is hagyta azt, s a török gépet a Földközi-tenger nemzetközi vizei fölött lőtte le a szíriai légvédelem.

Törökország az utóbbi hónapokban élesen bírálta a szíriai rezsimet, Bassár el-Aszad távozását követeli az ellenzék elleni fellépés miatt, és menedéket ad a szíriai harcok elől menekülőknek. Jelenleg mintegy 35 ezer szíriai menekült tartózkodik a határ török oldalán található táborokban.