Lezuhant két brit vadászgép Skóciában

Vágólapra másolva!
Egyelőre ismeretlen okból lezuhant két Tornado típusú brit harci gép a skóciai Moray-öböl környékén. Az egyik gép kétfős személyzetét kimentették a tengerből, a másik két pilótát még keresik a mentők.
Vágólapra másolva!

Lezuhant a brit Királyi Légierő két Tornado GR4 típusú vadászgépe Skóciában kedden, a kutatás jelenleg is tart. A kétüléses repülők személyzetének sorsáról nem közölt hivatalos információt a hadsereg. A BBC brit közszolgálati médium jelentése szerint két katonát helikopterrel kimentettek a tengerből, a másik két eltűnt pilótát még keresik. A mentésben 15 önkéntes vesz részt három mentőcsónak fedélzetén.

A védelmi minisztérium közlése szerint a légierő lossiemouth-i bázisán állomásozó két gép Skócia keleti részén, a Moray-öböl felett repült, amikor elvesztették velük a kapcsolatot. Az egyik szerencsétlenül járt gépet már felfedezték a tengerben, a másikról még nincs hír. Arról nem tudni, hogy a balesetet mi okozta.

Nem ez az első, hasonló gépeket érintő baleset Skóciában. Tavaly januárban egy szintén lossiemouth-i Tornado a tengerbe csapódott Skócia nyugati partjainál, miután kigyulladt a hajtóműve, a kétfős személyzet katapultált. A gépeket korábban Líbiában, Irakban és Afganisztánban is bevetette a brit légierő. Az 1960-as-70-es években kifejlesztett repülőket immár 40 éve használja Nagy-Britannia, azóta számos alkalommal estek át felújításon.