Válogatott módszerekkel kínozzák a foglyokat Szíriában

Vágólapra másolva!
A Human Rights Watch emberi jogi szervezet jelentése szerint Szíriában országszerte működnek kínzóközpontok. Bassár el-Aszad elnök közben a török vadászgép lelövése miatt bánkódik.
Vágólapra másolva!

A szíriai titkosszolgálatok országszerte működtetnek kínzóközpontokat, ahol a fogvatartottakat botokkal és sodronyokkal verik, savval öntik le, vagy nemi erőszaknak teszik ki őket, és kitépik a körmüket - közölte a Human Rights Watch (HRW) kedden kiadott jelentésében.

A New York-i székhelyű nemzetközi emberi jogi szervezet szerint a szíriai titkosszolgálatok 27 ilyen fogolyközpontot működtetnek országszerte, a fogvatartottak száma pedig több tízezerre tehető. A szervezet több mint 200 megkínzott szíriaival készített interjú alapján állította össze jelentését, és legalább húszfajta kínzási módszert jegyzett fel. A HRW szerint a kínzások kimerítik az emberiesség elleni bűncselekmények fogalmát, és a jogsértésekkel a Nemzetközi Büntetőtörvényszéknek kell foglalkoznia.

A szervezet jelentése szerint az Aszad-rezsim akciói emberiesség elleni bűncselekménynek minősülnek, és a szíriai vezetőknek ezért a Nemzetközi Büntetőbíróság előtt kell felelniük. Ezt azonban Oroszország feltehetően megakadályozná.

Aszad már bánja

Bassár el-Aszad szíriai elnök mindeközben azt mondta egy török ellenzéki napilapnak adott, kedden megjelent interjúban, hogy azt kívánja, bárcsak ne lőtte volna le a szíriai légvédelem a múlt hónapban az F4 Phantom típusú török vadászgépet. "Csak a lelövése után tudtuk meg, hogy a repülőgép török volt. Bárcsak ne lőttük volna le - fogalmazott a szíriai államfő a balközép irányultságú Cumhuriyet (Köztársaság) című újságnak.

Bassár el-Aszad hozzátette, nem fogja engedni, hogy nyílt háborúskodássá fajuljon a Törökország és Szíria közötti feszültség. A szíriai haderő június 22-én lőtte le a török vadászgépet, amely Szíria szerint a szíriai, török állítás szerint nemzetközi légtérben repült alacsonyan, kis sebességgel. Megfigyelők szerint a szíriai légvédelmi rendszereket tesztelte.