Több millió szavazatot számolnak újra Mexikóban

Vágólapra másolva!
Az összes szavazóurna több mint felében újra megszámolják a szavazatokat Mexikóban, ahol az elnökválasztás második helyén végzett jelölt csalással vádolta meg a győztest. Az alulmaradt jelölt szerint Enrique Pena Nieto pártja "több millió szavazatot" vásárolt.
Vágólapra másolva!

A mexikói elnökválasztáson leadott szavazatoknak több mint a felét tervezik újraszámolni - jelentették be szerdán a választást szervező hatóságok. Edmundo Jacobo, a szövetségi választási hivatal vezetője a hírügynökségeknek elmondta: a 143 ezer szavazóurna közül 78 012-nek (vagyis az összes 54,5 százalékának) a tartalmát fogják újból számolni.

A mexikói választási törvény előírja, hogy ezt a fajta újraszámlálást meg kell tenni, amikor valamilyen "logikátlanság" gyanúja merül fel a leadott szavazatokat illetően. Újraszámlálják a szenátorokra leadott voksok 61,3, illetve a képviselőkre leadott szavazatok 60,3 százalékát is.

A vasárnapi elnökválasztáson - amelyen több mint 49 millióan vettek részt - a voksok 99 százalékának összeszámlálása alapján Enrique Pena Nieto, az Intézményes Forradalmi Párt (PRI) jelöltje 38,15, Andrés Manuel López Obrador, a baloldal jelöltje pedig 31,64 százalékot szerzett. López Obrador már jelezte: a szavazatok újraszámlálását fogja kérni, mert szerinte a választások előtt, közben és utána is sok csalás történt.

A második helyen végzett jelölt kijelentette: a legsúlyosabb probléma, hogy a győztesnek kikiáltott Enrique Pena Nieto pártja "több millió szavazatot" vásárolt. Ezenkívül szerinte Pena Nieto törvényellenes módon finanszírozta a PRI-t, túllépte a választási kampányra fordítható pénz megengedett határát, és élvezte a legjelentősebb médiumok támogatását. A PRI tagadja, hogy elkövette volna ezeket a törvénytelenségeket.