Kétmillió szíriai dokumentummal jelentkezik a WikiLeaks

Vágólapra másolva!
Szíriai vezetők és cégek nemzetközi kapcsolatait, többek között nyugati és oroszországi üzleteit leplezi le a WikiLeaks a Szíria-dosszié csütörtökön megkezdett nyilvánosságra hozatalával.
Vágólapra másolva!

Szíriai politikai szereplők, minisztériumok, vállalatok több mint kétmillió e-mailjének bemutatását indította el csütörtökön a WikiLeaks. A kiszivárogtató portál sajtótájékoztatóján elhangzott: az e-mailek 2006 augusztusa és idén március között íródtak.

A dokumentumok összesen 680 szíriai forrásból, illetve domainnévről származnak (és több mint egymillió címzettnek küldték őket), beleértve az államfő ügyeit intéző minisztériumot, a külügyi, illetve a pénzügyi, tájékoztatási, közlekedési és kulturális tárcát.

A WikiLeaks a következő két hónapban saját oldalán, illetve egy-egy libanoni, egyiptomi, német, olasz, francia, spanyol lappal, valamint az amerikai AP hírügynökséggel együttműködve hozza nyilvánosságra a több mint 2,4 millió levelet. Ez mintegy nyolcszor akkora adathalmaz, mint az amerikai diplomáciai táviratoké, amelyeket szintén a WikiLeaks hozott nyilvánosságra, és az [origo] is ismertetett.

A Julian Assange, a WikiLeaks alapítója által kiadott közleményből kiderül, hogy a különböző nyelveken írt levelek tartalma (mintegy 400 ezer arabul persze, de 68 ezer például oroszul) nemcsak Szíriának kínos, hanem Damaszkusz mostani ellenfeleinek is, akik közül többen mást tettek, mint amit mondanak.

Ezzel a Szíriában immár több mint egy éve tartó zavargásokra, illetve a hadsereg brutális, több mint tízezer áldozatot követelő fellépésére utalt, amelyet sorra ítélnek el a nyugati államok, illetve az ENSZ. A WikiLeaks munkatársai elismerték, hogy ennyi e-mailt képtelenség egyenként ellenőrizni, ám az elsőként megjelent sztorik esetében igyekeztek minél alaposabb munkát végezni.

A WikiLeaks sajtótájékoztatóján elhangzott: az első nyilvánosságra hozott levelekből kiderül, hogy az olasz Finmeccanica óriáscég egyik leányvállalata, a Selex, Tetra kommunikációs rendszereket szállított a szíriai kormánynak. A berendezéseket a rendőrség használja, például a lázadók vagy tüntetők elleni közdelemben. A levelek szerint a cég idén is szállított, amikor már szankciók is érvényben voltak Szíria ellen.