Terrorgyanú miatt csapott le a Scotland Yard

Vágólapra másolva!
Terrorcselekmények előkészítésének gyanújával őrizetbe vettek hat embert Londonban. A rendőrség szerint az ügy nincs kapcsolatban a három hét múlva kezdődő londoni olimpiai játékokkal.
Vágólapra másolva!

A nagyszabású akcióban a Scotland Yard terrorellenes ügyosztályának fegyveres egységei vettek részt. A gyanúsítottakat - akik közül a legfiatalabb 18, a legidősebb 29 éves - kelet-, illetve nyugat-londoni helyszíneken fogták el. Egy esetben a Scotland Yard rendőrei elektromos sokkoló eszközt vetettek be, de a rendőrségi közlemény szerint az érintett őrizetes nem szorult orvosi ellátásra.

A rendőrség közölte azt is, hogy az őrizetbe vételek nyomán összesen nyolc londoni lakásban és egy üzlethelyiségben kezdődött házkutatás a 2000-ben kelt terrorizmusellenes törvény alapján. Az akció kiterjedtségét jelzi, hogy az érintett ingatlanok London nyugati, északi és keleti negyedeiben vannak. A letartóztatottak többsége a BBC jelentése szerint brit állampolgár.

A Scotland Yard csütörtöki közleményében hangsúlyozta, hogy a rendőrségi rajtaütés nincs kapcsolatban a három hét múlva kezdődő londoni olimpiai játékokkal.

A brit elhárítás (MI5) igazgatója, Jonathan Evans minapi beszédében ugyanakkor kijelentette, hogy "vonzó célpontot" kínálhat a terroristáknak a július 27-én kezdődő londoni olimpia. Evans a londoni City polgármesterének hivatalában, a Mansion House-ban tartott június végi előadásában azt mondta, kétségtelen, hogy egyes terrorhálózatok fontolóra vették támadások elkövetését az olimpiai játékok alatt. Hozzátette ugyanakkor, hogy a biztonsági előkészületek már javában zajlanak, és az olimpia "nem lesz könnyű célpont".