Angela Merkel népszerűbb, mint valaha

Vágólapra másolva!
Németországban három éve a legmagasabbra emelkedett Angela Merkel népszerűsége, és a választók többsége a kancellár válságkezelő politikáját is támogatja.
Vágólapra másolva!

Az ARD közszolgálati televízió csütörtöki, késő esti híradójában ismertetett felmérés szerint Angela Merkel a választói támogatottságot mérő skálán a 100-ból 66 pontot ért el, ami 8 pontos emelkedés az egy hónappal korábbihoz képest, és a legmagasabb érték a második Merkel-kormány 2009-es hivatalba lépése óta.

A július elején készült felmérés szerint a többség támogatja a kormányt az euróövezeti államadósság-válsággal kapcsolatban, és a konzervatív pártokat (CDU/CSU) tartja leginkább alkalmasnak a problémák kezelésére. A választók 58 százaléka szerint Angela Merkel politikája korrekt, álláspontját kellő határozottsággal képviseli az uniós színtéren. A választók 71 százaléka pedig osztja Wolfgang Schäuble pénzügyminiszter véleményét, amely szerint népszavazással kell dönteni arról, hogy átadják-e a nemzeti szuverenitás további elemeit Brüsszelnek.

A többség - 54 százalék - az adósságok törlesztésére vállalt közösségi garancia koncepcióját is támogatja. Ezen belül 10 százalék az összes euróövezeti tagország összes adósságát szétterítené a közösségre, 44 százalék pedig a kormány álláspontjával megegyezően akkor vezetné be az euróövezeti közös kötvényt vagy a közös adósságtörlesztés más intézményét, ha előbb egyértelmű és számon kérhető államháztartási szabályrendszert alakítanak ki.

Ugyanakkor a konzervatív-liberális koalíció nem maradna fenn, ha most vasárnap lennének választások, mert a liberális FDP csak 4 százalékot érne el, és kiesne a parlamentből. A CDU/CSU pártszövetségre a választók 35 százaléka szavazna. A szociáldemokraták (SPD) 30 százalékon, a Zöldek 14 százalékon, a Baloldali Párt 7 százalékon áll. Bejutna a Bundestagba az újonc Német Kalózpárt is, amely ugyancsak 7 százalékot szerezne.