Háromezer éves bort találtak

Vágólapra másolva!
Kína történelmének legrégibb - háromezer év körüli - borára akadtak a régészek az északnyugat-kínai Senhszi tartományban - jelentette a kínai média pénteken.
Vágólapra másolva!

A bronz bortároló edényt egy nemesember sírjában találták, aki a Nyugati Csou-dinasztia idején élhetett (Kr. e. 1046-771). A ritka ereklye egész pontosan a Paocsivároshoz tartozó Sikusan hegységben volt elföldelve.

A városi régészeti intézet igazgatója, Liu Csün szerint a maga nemében ez az eddigi legrégebbi lelet. Azonos rendeltetésű zárt edényekből egyébként összesen hat volt a sírban, de csak ebben az egyben hallható a folyadék lötyögése.

Az edény borítása rendkívül kemény, a terepen nem rendelkeztek megfelelő szerszámmal a kinyitásához, és azóta sem bontották meg. A folyadék összetétele így egyelőre rejtély, de a régészek szerint nagy valószínűséggel bor van benne.

A Csou-dinasztia előtti Sang-dinasztia idején a kínai bor a korrupció szimbólumává vált, mivel a helyi nemesek, hivatalnokok körében igen elterjedt volt a fogyasztása. A Csou-korszakban ezért úgynevezett "tilalmat kifejező eszközöket" helyeztek az asztalokra, emlékeztetőül a mértékletes italozásra - magyarázta a feltárás eredményei kapcsán Liu.

A régészek június 25-én egyebek mellett egy ilyen eszközt is találtak ugyanabban a sírban. Erről elhangzott, hogy 95 centiméter hosszú, 21 centiméter magas, és szintén bronzból készült.

A régészeti munka a területen még folyik, a szakemberek a következő napokban további leletekre számítanak.