Szavazóurnákat gyújtogattak a líbiaiak

Líbia, szavazás, választások, tüntetők, felgyújtott szavazóurnák előtt
Vágólapra másolva!
Több szavazókört megtámadtak, felgyújtottak, és ellopták az urnákat a szombat reggel megkezdett líbiai választásokon. A szavazókörök nagy része azonban rendben működik.
Vágólapra másolva!

A líbiai hatóságok ideiglenesen felfüggesztették a parlamenti választást Adzsdábíjában, Kelet-Líbia egyik legjelentősebb városában és Bregában szombaton, miután több helyen támadás érte a szavazóköröket, illetve a választási bizottságok tagjait. Az 1500 szavazókörből 101-et nem tudtak megnyitni a szavazáshoz - írta a BBC.

Egy névtelenül nyilatkozó biztonsági forrás elmondta, hogy radikális iszlamisták, valamint a föderalizmust támogató csoportok - amelyek szerint az ország keleti része alulreprezentált az ideiglenes törvényhozó szervben, az Általános Nemzeti Kongresszusban - több szavazókört lerohantak, és ellopták vagy felgyújtották az urnákat.

Forrás: AFP/Mohammed Abed
Tüntetők felgyújtott szavazóurnák előtt

Két délkelet-líbiai oázisvárosban, Dzsálóban és Odzslában ki sem nyitottak a szavazókörök, mert a választáshoz szükséges dokumentumokat szállító repülőgépet nem engedték felszállni tüntetők az Adzsdábíjához közel fekvő reptérről.

Tripoliban a választási bizottság egyik magas rangú tisztviselője megerősítette az incidensek tényét, de leszögezte, hogy nem halasztják el a választást sehol, és keresik a megoldást. Hozzátette, hogy a szavazókörök 92 százaléka rendben működik.

A szombaton megválasztandó 200 képviselő közül 120 egyéni mandátummal, 80 pedig pártlistákról kerül be a törvényhozásba. A területi megosztást tekintve 100 hely jut Líbia nyugati, 60 a keleti, 40 pedig a déli országrésznek. A képviselői helyekért 3700 jelölt verseng, köztük 585 nő.

A választások esélyesei a törzsi klánok képviselői és a Kadhafi-rezsim megbuktatása után az illegalitásból előjött iszlamista "muzulmán testvérek", akik az Igazságosság és Alkotás Pártjában egyesültek. A választásokról bővebben itt olvashat.