Kihívta a hadsereget az egyiptomi elnök

Vágólapra másolva!
Semmisnek nyilvánította az egyiptomi parlamentet feloszlató alkotmánybírósági határozatot Mohamed Murszi egyiptomi elnök.
Vágólapra másolva!

Az egyiptomi elnök semmisnek nyilvánította az egyiptomi alkotmánybíróság egy hónappal ezelőtti, a parlamentet feloszlató határozatát - közölte vasárnap a brit BBC. Mohamed Murszi, Egyiptom első szabadon választott elnöke határozatában a parlament újbóli összehívására szólított fel.

A BBC szerint Murszi döntése nyílt kihívás az országot irányító hadsereggel szemben, akik az alkotmánybíróság korábbi döntése értelmében jelenleg is irányítják Egyiptomot. Murszi megválasztása előtt a hadsereg olyan törvényeket hozott, hogy az egyiptomi szabad választások nyertese, vagyis Murszi nem bír hatalommal felettük.

Murszi sajtóközleménye szerint előre hozott választásokra is sort kell keríteni, mégpedig hatvan nappal az új alkotmányról szóló referendum, valamint a parlament jogairól szóló új törvény elfogadása után.

Az alkotmánybíróság korábbi döntése szerint a képviselői helyek egyharmadára alkotmányellenesen választották meg a képviselőket. A parlamenti választásokra tavaly november és idén február között több fordulóban került sor. A törvényhozás legnagyobb politikai ereje, a képviselői helyek közel felével rendelkező a Muzulmán Testvériség nem ismeri el a feloszlatásra vonatkozó döntést, Mohamed Murszi az ő jelöltjük volt.