Négy orosz hadihajó tart Szíriába

Vágólapra másolva!
Az orosz védelmi minisztérium szerint hadgyakorlat miatt indult egy szíriai orosz támaszponthoz négy hadihajó.
Vágólapra másolva!

Négy orosz hadihajó indult el kedden Szíria felé a Barents-tengeren, Szeveromorszk kikötőjéből - közölte egy moszkvai katonai-diplomáciai forrás.

Az Interfax orosz hírügynökség szerint az Északi Flottához tartozó flottilla Oroszország egyetlen földközi-tengeri katonai támaszpontjára, a szíriai Tartúszba tart. Az Admiral Csabanyenko 220 fős legénységet, Moszkit szuperszonikus hajóelhárító rakétákat és két Ka-27 típusú helikoptert visz magával. A hajóraj indítása egybeesik az orosz hatóságok és a Szíriai Nemzeti Tanács (SZNT) képviselői közötti tárgyalással. A szíriai ellenzék legfőbb tömörülésének elnöke szerdán Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel találkozik.

A névtelenül nyilatkozó forrás azt mondta, a tengeri művelet "nincs összefüggésben a szíriai helyzet súlyosbodásával". A forrás szerint a flottilla üzemanyagot, vizet és élelmet szállít a tartúszi bázisra. A brit hírügynökség eközben egy orosz haditengerészeti forrásra hivatkozva arról számolt be, hogy Oroszország kedden reggel a Fekete-tenger partján fekvő Szevasztopol kikötőjéből útnak indított Szíriába egy rombolót, amely már áprilisban és májusban is járőrözött a közel-keleti ország partjainál.

Az orosz védelmi minisztérium sajtóosztálya később arról tájékoztatta az ITAR-TASZSZ hírügynökséget, hogy a Fekete-tengeri, az Északi és a Balti Flottához tartozó hadihajók közös parancsnokság alatt tervszerű hadgyakorlatot tartanak a Földközi- és a Fekete-tengeren.