Orbán bizalmát keresik az erdélyi pártok

Vágólapra másolva!
Együttműködést kért az erdélyi magyar pártoktól Orbán Viktor, aki hétfőn találkozott három erdélyi pártvezetővel. Az RMDSZ elnöke szerint azon vannak, hogy a bizalmat megerősítsék pártjuk és a Fidesz között.
Vágólapra másolva!

Mindhárom romániai magyar párt, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ), az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP), valamint a Magyar Polgári Párt (MPP) elnöke is konstruktívnak nevezte az Orbán Viktor miniszterelnökkel hétfőn Budapesten folytatott megbeszéléseket.

Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke azt tapasztalta, hogy Orbán Viktor nyitott az RMDSZ és a Fidesz partneri viszonyának a megerősítésére. "Nyilván a bizalmat is meg kell erősíteni. Mi ezen vagyunk" - jelentette ki az RMDSZ elnöke.

"Azt is éreztem azonban, nem kívánja Budapestről megmondani, hogy mi legyen Erdélyben. Nem adott tanácsot az őszi parlamenti választásokkal kapcsolatban" - mondta az RMDSZ elnöke. Kelemen Hunor szerint Orbán Viktor pontosan ismeri az önkormányzati választások eredményei által kirajzolt erdélyi erőviszonyokat.

Toró T. Tibor, az EMNP elnöke azt mondta, a romániai magyar pártok együttműködésén alapuló "új egységről" vallott nézetei nagymértékben megegyeztek a miniszterelnök nézeteivel. "Orbán Viktor elvi alapon közelített a kérdéshez, elmondta, igazából akkor tud hatékony lenni az erdélyi magyar érdekképviselet, ha a fontos kérdésekben egységesen tud fellépni" - idézte az EMNP elnöke. "Még ha az RMDSZ álláspontjával sok esetben nem is értünk egyet, érdemes a fontos ügyekben megtalálnunk az együttműködés keretét. Orbán Viktor is erre kért" - jelentette ki az EMNP elnöke.

Szász Jenő, az MPP elnöke azzal a meggyőződéssel tért vissza Budapestről, hogy az erdélyi magyarság és az MPP egyaránt számíthat Magyarország miniszterelnökére. "Az elmúlt esztendőkben kifejtett munkánk megbecsülése a miniszterelnök részéről megtörtént" - mondta a pártelnök.