Szembement az egyiptomi elnök az alkotmánybírósággal

Vágólapra másolva!
Összehívta az alkotmánybíróság által feloszlatott parlamentet Mohamed Murszi egyiptomi elnök, de az alkotmánybíróság kitart korábbi álláspontja mellett.
Vágólapra másolva!

Összehívta az alkotmánybíróság által feloszlatott parlamentet Mohamed Murszi egyiptomi elnök, de ezt nem hagyta annyiban a bíróság.
Mohamed Murszi egyiptomi államfő kedden ismét összehívta az alkotmánybíróság által június közepén feloszlatott parlamentet. Ezzel szembehelyezkedett az országot irányító legfelsőbb katonai tanáccsal is.

A rövid ideig tartó ülésen a képviselők megszavazták, hogy a ház kérjen jogi tanácsot a fellebbviteli bíróságtól arra vonatkozóan, hogyan hajtsák végre a feloszlatásról szóló alkotmánybírósági döntést. Az alkotmánybíróság válaszul elrendelte azon elnöki rendelet végrehajtásának felfüggesztését, amellyel Murszi összehívta a parlamentet.

A Muzulmán Testvériség, amelynek többsége van az alsóházban, támogatta a parlament működésének helyreállítását, más pártok, köztük a liberálisok képviselői viszont bojkottálták a keddi ülést, "alkotmányos puccsnak" minősítve Murszi rendeletét. A Muzulmán Testvériség keddre tüntetést jelentett be "az elnök döntéseinek és a parlamenti munka helyreállításának a támogatására".