Szomjan halt 54 ember a Földközi-tengeren

Vágólapra másolva!
Gumicsónakkal próbált eljutni Líbiából Olaszországba 55 ember, már majdnem elérték a partot, de az ellenszél visszasodorta őket. Egy kivétellel valamennyien szomjan haltak.
Vágólapra másolva!

Szomjan halt 54 ember, akik egy gumicsónakkal próbáltak Líbiából Olaszországba eljutni, 15 napot hánykolódtak a Földközi-tengeren - közölte kedden az ENSZ Menekültügyi Főbiztosának Hivatala (UNHCR) a tragédia egyetlen túlélőjére hivatkozva.

A közlemény szerint a súlyosan kiszáradt eritreai férfit a tunéziai parti őrség mentette ki a csónakot észlelő halászok bejelentése alapján. A férfi a világszervezet tisztviselőinek elmondta, hogy június utolsó napjaiban indult útnak Líbiából egy 55 fős, félig eritreaiakból álló csoport tagjaként. Már majdnem elérték Olaszország partjait, de a feltámadt ellenszél visszasodorta őket, és a gumicsónakból néhány nap után szökni kezdett a levegő.

A csoport ráadásul nem vitt magával elegendő ivóvizet, így az emberek hamarosan szenvedni kezdtek a kiszáradástól. Sokan tengervizet is ittak, ez azonban csak tovább rontotta az állapotukat - mondta a túlélő.

Az eset nem egyedülálló, hasonló tragédiák sora történt az elmúlt években, több ezer olyan bevándorló halálát okozva, akik Észak-Afrikából indulva kicsiny, rossz állapotú és gyakran túlzsúfolt csónakokon próbálták meg elérni Európa déli partjait.

Az UNHCR ismeretei szerint csak ebben az évben mintegy 170, Líbiából Európába eljutni akaró ember vesztette életét a Földközi-tengeren. 2012 eleje óta mintegy 1300 embernek sikerült Olaszországba eljutni, további ezer bevándorlónak pedig Málta partjait sikerült elérnie.