Leváltották a pozsonyi rendőrakadémia korrupcióval gyanúsított rektorát

A rektor a gyanú szerint többezer euró kenőpénzért manipulálta a felvételik eredményét. A rektor először bevallotta az ellene felhozott vádakat, de később visszavonta a vallomását.

A pozsonyi rendőrakadémia szenátusa csütörtökön leváltotta posztjáról az oktatási intézmény rektorát, akit hivatali visszaéléssel és korrupcióval gyanúsít a rendőrség. A rektort a "Mahoney" fedőnevű akció során még június végén vette őrizetbe a rendőrség. Szlovákia történetében korábban nem volt példa arra, hogy egy felsőoktatási intézmény rektorát elfogják.

A vizsgálati szervek szerint a rektor - az akadémia két másik alkalmazottjával együtt - manipulálta a felvételi vizsgákat, amiért több esetben kenőpénzt fogadott el. A szlovák belügyi tárca, tekintettel a jelenleg is folyó vizsgálatra, nem közöl részleteket a nyomozás eredményeiről, de a rendőrség az őrizetbe vételt követően közölte: a rektor és társai az idei évben 29 jelentkezőt vettek fel jogosulatlanul az akadémiára, két esetben pedig összesen ötezer eurónyi kenőpénz elfogadását is bizonyítani tudják a rendőrök.

A rektor először bevallotta az ellene felhozott vádakat, majd arra hivatkozva, hogy hosszú betegség után tett vallomást, visszavonta a beismerést. A rendőrök közben azt is vizsgálják, hogy vajon a korábbi években is sor került-e az akadémián ilyen visszaélésekre.

A rektor szabadlábon védekezhet. A szenátusnak a rektort leváltó döntését még Robert Kalinák belügyminiszternek és Ivan Gasparovic államfőnek is jóvá kell hagynia.