Népirtásnak nevezte a török kormányfő a szíriai vérengzést

Vágólapra másolva!
Az ENSZ munkatársai egy konvojjal elutaztak a csütörtöki szíriai mészárlás helyszínére. Közben pedig számos ország fejezte ki tiltakozását a szír kormányerők akciója miatt. A török kormányfő szerint a szír vezetésnek előbb-utóbb meg kell buknia.
Vágólapra másolva!

Elutaztak szombaton az ENSZ megfigyelői a Szíria középső részén fekvő Treimsza településre, ahol két nappal ezelőtt vérfürdőt rendeztek a kormányerők.

Az ENSZ-misszió megállapította, hogy a szíriai hadsereg lázadók és szökött katonák tartózkodási helyét vette célba Treimsza településen, ahol a csütörtöki támadásnak ellenzéki források szerint 150-en estek áldozatul. Sausan Ghosheh szóvivő szerint a hadsereg különféle fegyvereket használt a kiválasztott épületek ellen, köztük tüzérséget és aknavetőket is. A megfigyelők saját szemükkel látták a vérontás nyomait és a megrongálódott, kiégett épületeket, köztük egy iskolát. A közlemény szerint egyelőre "bizonytalan" az áldozatok száma. A megfigyelők vasárnap visszatérnek a városba.

Damaszkusz bukását jósolja a török elnök

Az ENSZ mellett több ország, köztük az Egyesült Államok tiltakozott a mészárlás miatt. A legélesebben Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnök fogalmazott. Embertelen mészárlásnak nevezte a kormányerők akcióját, és közölte, a damaszkuszi rendszernek "előbb-utóbb" meg kell buknia. A török kormányfő azt mondta: "Ez a népirtási kísérlet a rezsim összeomlásának előjele. Minden diktátor gyáva. Minden diktátor kegyetlen... Előbb-utóbb távoznak a hatalomból, és a szíriai nép elszámoltatja őket."

Elmondta azt is, hogy már több mint 40 ezerre rúg a Törökországba menekült szíriaiak száma, akiket a határ közelében létesített különböző táborokban szállásoltak el. Ankara, amellett hogy befogadja a menekülteket, a dezertőrökből álló Szíriai Szabad Hadsereg lázadóinak engedélyezi, hogy szabadon belépjenek az ország területére.

Hollande szerint még van megoldás

A kínai külügyi szóvivő közölte, elítélik az ártatlan civilek megölését, és remélik, hogy a gyilkosságok miatt nyomozást indítanak, az erőszakért felelősöket pedig megbüntetik.

A szíriai eseményekről Francois Hollande francia elnök azt nyilatkozta, szerinte Oroszország együttműködésével még van idő arra, hogy elkerüljék Szíriában a polgárháborút, amely szerinte a "legrosszabb" forgatókönyv lenne. A francia elnök sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsában Oroszország és Kína eddig megakadályozta, hogy határozat szülessen a vérontás leállításának érdekében.