Tüzet nyitott egy amerikai hajó a Perzsa-öbölben

USNS Rappahannock, perzsa öböl, illusztráció
Vágólapra másolva!
Egy ember meghalt, többen megsérültek, amikor az amerikai haditengerészet egyik hajója rálőtt egy kisebb bárkára az Egyesült Arab Emírségek partjainál. Az Iránnal szomszédos vizeken kószáló kishajó a BBC szerint nagy sebességgel haladt az amerikaiak felé, és nem reagált a figyelmeztetésekre.
Vágólapra másolva!

Egy ember meghalt, amikor egy amerikai hajó tüzet nyitott egy kisebb hajóra a Perzsa-öbölben, az Egyesült Arab Emírségek partjaitól nem messze - közölte az amerikai konzulátus hétfőn Dubajban. A BBC egy helyi tisztviselőre hivatkozva azt írja, hogy a halott egy indiai halász, és rajta kívül további három személy is megsérült. Az áldozatról és a sérültekről szóló jelentést egyelőre hivatalosan nem erősítették meg.

A BBC-nek egy magas rangú amerikai védelmi tisztviselő azt mondta, hogy az USNS Rappahannock amerikai hajó az után nyitott tüzet, hogy a kishajó nem reagált a figyelmeztetésekre, és nagy sebességgel közelített a hajó felé. Az USNS Rappahannock egy nagy olajszállító hajó, amely más hadihajók tengeri utántöltését végzi a haditengerészet kötelékében.

Később az amerikai haditengerészet 5. flottájának parancsnoksága is közleményt adott ki, amelyben közölték: az olajszállító hadihajó biztonsági személyzete valóban rálőtt a motoros kishajóra, miután az a figyelmeztető lövések ellenére is tovább közeledett. A legénység végül .50-es kaliberű géppuskával sorozta meg a hajót, amelyet vélhetően iráni támadónak néztek.

Forrás: U.S. Navy/John M. Hageman
Az USNS Rappahannock

Az AP hírügynökség jelentése szerint a meglőtt hajó egy 9 méter hosszú, három motorral felszerelt bárka lehetett, amelyet az incidens után a hatóságok egy apró halászkikötőbe vontattak. Hasonló bárkákat többnyire halászok használnak a térségben, de az iráni Forradalmi Gárdának is számos kicsi és gyors hajója van, amelyekkel Irán az úgynevezett "aszimmetrikus" hadviselési stratégiáját alkalmazva igyekszik sakkban tartani az amerikai hajókat (az iráni flottáról és stratégiájáról itt olvashat bővebben).

Irán és az Egyesült Államok hadihajói többnyire incidens nélkül haladnak el egymás mellett nemzetközi vizeken, de a Forradalmi Gárda kisebb hajói többször is vészesen közel kerültek már amerikai hadihajókhoz. 2008-ban Washington azzal vádolta meg Iránt, hogy provokálja az amerikai haderőt.

A térségben az után vált ismét feszültté a helyzet, hogy Irán a múlt héten azzal fenyegetőzött, az országot atomprogramja miatt sújtó szankciókra válaszul lezárja a Perzsa-öböl egyetlen be- és kijáratát, a Hormuzi-szorost, amelyen keresztül továbbítják a világon kitermelt, vízi úton szállított kőolaj ötödét, egyes források szerint 30-40 százalékát. Az amerikai haditengerészet Bahreinben állomásozó 5. flottája vizsgálja a történteket, az abu-dzabi amerikai nagykövetség nem kommentálta az esetet.