Nem fedte fel a náci megszállókkal való kapcsolatát, ezért vesztette el 1997-ben kanadai állampolgárságát Ladislaus Csatary. A 82 éves férfi akkor önként elhagyta Kanadát. Csatary, aki a gyanú szerint azonos a brit Sun által Budapesten megtalált Csatáry Lászlóval, a hatóságok megtévesztése és csalás miatt vesztette el 1955-ben megszerzett kanadai állampolgárságát.

A kanadai bevándorlási hivatal közleményben erősítette meg,  hogy egy Ladislaus Csatary nevű személytől a hatóságok megtévesztése és csalás miatt évekkel ezelőtt megvonták a kanadai állampolgárságot. A Canadian Press kanadai hírügynökség által idézett közlemény szerint: "Felmerült a gyanú, hogy amikor Csatary kérelmezte a bevándorlást Kanadába, hamis információkat szolgáltatott állampolgárságáról, és nem nyújtott információkat arról, hogy együttműködött a náci megszálló erőkkel, amikor a csendőrségnél szolgált, és arról, hogy - szolgálati ideje alatt - részt vett a magyar zsidók ezreinek internálásában és deportálásában koncentrációs táborokba."

A kanadai lapok szerint Csatary 1955-ben szerezte meg a kanadai állampolgárságot, hat évvel az után, hogy Európából a kelet-kanadai Új-Skóciába vándorolt. Egy ideig műkincskereskedőként dolgozott Montrealban. A bevándorlási hivatal közleménye szerint Ladislaus Csataryt 1997 augusztusában megfosztották kanadai állampolgárságától. A kanadai hatóságok közölték, hogy az akkor 82 éves férfi önként távozott az országból, hogy elkerülje a kitoloncolást.

A kanadai igazságügyi minisztérium szóvivője nem kívánt állást foglalni arról, hogy van-e kapcsolat Ladislaus Csatary és a között a férfi között, aki ellen vizsgálódnak a magyar hatóságok - írják a kanadai lapok.

Csatáry 15 ezer deportálásért felelős

A Simon Wiesenthal Központ az idén áprilisban a keresett háborús bűnösök listájának élére helyezte Ladislaus Csizsik-Csataryt, akit - a kanadai sajtó szerint - "1948-ban Magyarországon távollétében háborús bűntények miatt elítéltek". A központ azt feltételezi, hogy Ladislaus Csatary és Ladislaus Csizsik-Csatary ugyanaz az ember, és azonos a Budapesten élő Csatáry Lászlóval, aki - a központ állítása szerint - kulcsszerepet játszott körülbelül 300 zsidó deportálásában Kassáról az ukrajnai Kamenyec-Podolszkba, ahol 1941 nyarán szinte valamennyiüket meggyilkolták. A központ szerint Csatáry 1944 tavaszán Kassán rendőrparancsnokként szerepet játszott mintegy 15 ezer zsidó Auschwitzba történő deportálásának megszervezésében is.

A Fővárosi Főügyészség kedden közölte: a Budapesti Nyomozó Ügyészség Efraim Zuroffnak, a Wiesenthal-központ jeruzsálemi irodája vezetőjének a feljelentése alapján 2011. szeptember 22-én rendelt el nyomozást háborús bűntett miatt az 1944 tavaszán Kassán történtek kapcsán, és jelenleg ismeretlen tettes ellen folyik az eljárás.

A brit Sun buktatta le

A legnagyobb brit bulvárlap, a Sun vasárnap jelentetett meg cikket arról, hogy megtalálta Csatáry Lászlót, akit a Simon Wiesenthal Központ a világ legkeresettebb háborús bűnösének tart. A Sun írása szerint a 97 éves (más források szerint 95 éves) Csatáry több mint 15 ezer zsidó auschwitzi deportálásában működött közre Kassán, és hollétéről 15 évig nem lehetett tudni semmit.

A Sun szerint Csatáry László a háború után elmenekült Kassáról, és a távollétében, 1948-ban háborús bűnök miatt halálra ítélték Csehszlovákiában. A férfi ezután Kanadában telepedett le, új személyazonossággal, és műkereskedőként dolgozott. 1997-ben, amikor kanadai állampolgárságát visszavonták, eltűnt a hatóságok szeme elől.