Felrobbantottak egy izraeli autóbuszt Burgaszban

Vágólapra másolva!
Legalább heten meghaltak, harmincan megsebesültek egy bulgáriai városban, amikor felrobbantottak egy izraeli turistabuszt. Az izraeli miniszterelnök szerint Irán áll a merénylet mögött.
Vágólapra másolva!

Robbantás történt a Fekete-tenger partján található Burgaszban egy izraeli turistákat szállító buszon. A BBC információja szerint heten meghaltak, harmincketten pedig megsebesültek. Az izraeli külügyminiszter azt mondta, hogy hat holttestet a helyszínen találtak meg, egy súlyos sérült pedig a kórházban halt meg. Két súlyosan megsebesült embert az intenzív osztályon ápolnak.

A busz a burgaszi repülőtéren robbant fel. A repülőteret lezárták, a járatokat átirányítják Várnára. A BNR állami rádió szerint két közeli autóbuszon is tűz ütött ki a robbantás után.

Cvetan Cvetanov bolgár belügyminiszter elmondta, a rendőrség a robbantás két lehetséges módját vizsgálja. A pokolgépet azelőtt helyezték el a buszban, hogy az utasok beszálltak volna, vagy a robbanóanyagot a turisták poggyászába rejtették - idézte a bolgár rádió Cvetanovot. Az utasok között egy olasz, egy szlovák és egy amerikai állampolgár volt, a többiek mind izraeliek. A szlovák külügyminisztérium bejelentette, hogy a sérültek között nincs szlovák.

A bolgár köztévé helyszíni riportja arról adott hírt, hogy percekkel a merénylet előtt felhívták a repülőtéri hatóságokat, és közölték, hogy "két bombával várják az izraeli turistákat". A BBC szerint Izrael már januárban arra kérte Bulgáriát, hogy erősítse meg a busszal utazó izraeli turisták védelmét, és már korábban is találtak gyanús csomagot egy buszon.

Ötvenen voltak a buszon

Az izraeli külügyminisztérium megerősítette, hogy robbanás történt. Közölték, hogy 140 izraeli turista érkezett egy charterjárattal Bulgáriába, megérkezésük után mintegy 40 perccel történt a detonáció a turistákat szállító egyik buszon.

A burgaszi polgármester szerint a busz csomagtartójába helyezték a robbanóanyagot. A buszon mintegy 40-50 utas volt.

"A buszon voltam, épphogy leültünk, amikor egy igazán nagy robbanást hallottunk" - mondta a BBC szerint az egyik szemtanú. "Az egész busz lángokba borult" - tette hozzá.

Az izraeli médiának szemtanúk panaszkodtak a repülőtéri tűzoltók lassú reagálásáról, mondván: "15 perce volt szükségük, hogy megkezdjék az oltást." Bojko Boriszov bolgár kormányfő utasítására azonnal Burgaszba indult a miniszterelnök-helyettes, aki a belügyminiszter is egyben, továbbá a külügyminiszter és az egészségügyi miniszter, továbbá két egészségügyi felszereléssel ellátott repülőt irányítottak Burgaszba.

Netanjahu szerint Irán tette

"Minden jel Iránra mutat" - közölte Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök a merénylet után. Netanjahu azt mondta, Irán áll a támadás mögött, Izrael pedig "erőteljesen fog válaszolni az iráni terrorra".

Irán egyelőre nem kommentálta Netanjahu állítását. Szerdán volt a tizennyolcadik évfordulója annak, hogy merényletet követtek el egy Argentínában élő zsidó közösség ellen. Izrael akkor is Iránt vádolta a merénylettel, Irán pedig tagadta, hogy szerepe lett volna a támadásban.

Áder Izraelből hazafelé jövet tudta meg

Áder János köztársasági elnök részvéttáviratot küldött Simon Peresz izraeli államfőnek szerda este, és együttérzéséről biztosította őt, valamint az áldozatok hozzátartozóit.

Áder János izraeli látogatásáról hazafelé tartva értesült a merényletről. "Engedje meg, hogy Magyarország köztársasági elnökeként mély részvétemet fejezzem ki az ártatlan áldozatok hozzátartozóinak, és mielőbbi felgyógyulást kívánjak a sebesülteknek" - áll a részvéttáviratban.

A köztársasági elnök - aki hétfőn Jeruzsálemben találkozott az izraeli államfővel - biztosította Simon Pereszt arról, hogy Magyarország határozottan elítéli a terrorizmust, a békés állampolgárok elleni embertelen erőszakot.