Tizenéves tibeti szerzetes gyújtotta fel magát

Vágólapra másolva!
Egy 18 éves szerzetes lett öngyilkos a Tibettel határos Szecsuan tartományban, Kínában, miután felgyújtotta magát egy kormányhivatal előtt. A helyiek az eset után eltorlaszoltak egy hidat, hogy útját állják a városba vezényelt kínai rohamrendőröknek - állítják tibeti emigráns politikusok. Kína egyelőre nem erősítette meg a halálhírt.
Vágólapra másolva!

Újabb tibeti szerzetes gyújtotta fel magát Kínában, a Tibettel szomszédos Szecsuan tartományban - jelentette az Indiában működő tibeti emigráns kormány. A szerzetes Bharkham városában lobbantotta lángra magát, miközben a helyi kormányiroda felé gyalogolt. A 18 éves fiú a helyszínen belehalt égési sérüléseibe.

A Bharkham városi (kínai nevén Maerkang) kormányzat és a helyi rendőrség egyelőre nem erősítette meg a szerzetes halálának hírét - írja a BBC. A tibeti emigráns kormány szerint ugyanakkor felfegyverzett rendőrosztagokat vezényeltek a városba az eset után. A tibeti emigránsok szerint a város lakossága blokád alá vett egy hidat, hogy megakadályozza a rendőrök bevonulását.

2011 márciusa óta immár mintegy 42 tibeti gyújtotta fel magát, nagy részük bele is halt. Többségük Kína tibetiek által lakott, Tibettel határos tartományaiban, illetve a Szecsuan tartományban található Kirti kolostorban vetnek véget életüknek, ahol 2008-ban brutálisan leverték a szerzetesek tüntetéseit. Korábban egy tibeti emigráns politikus és aktivista, Tenzin Dhardon Sarling az [origo]-nak azt mondta, hogy az öngyilkosságnak ezt a formáját az erőszakmentes tiltakozás legmagasabb rendű formájának tekintik. (Arról hogy mért gyújtják fel magukat a szerzetesek, itt olvashat bővebben).

A kínai vezetés azzal vádolja a dalai lámát, a tibetiek spirituális vezetőjét, hogy ő a felbujtója az öngyilkosságoknak, amelyekkel Tibet elszakadását akarja elősegíteni. A láma tagadja ezt, de ő és a többi tibeti emigráns is kitart amellett, hogy a halálesetek a kínai elnyomás elleni tiltakozásból fakadnak.