Váratlanul meghalt az elűzött egyiptomi elnök kémfőnöke

Vágólapra másolva!
Egy amerikai kórházban életét vesztette Omar Szulejmán, a tavaly elűzött egyiptomi elnök kémfőnöke és utolsó alelnöke. Az egyiptomi forradalom egyik főszereplőjét, Hoszni Mubarak egykori jobbkezét váratlanul érte a halál, és egyelőre azt sem tudni, mi végzett vele.
Vágólapra másolva!

Csütörtök reggel életét vesztette a tavalyi egyiptomi forradalom egyik kulcsfigurája, Omar Szulejmán, aki a diktatórikus rezsim kémfőnöke és alelnöke volt Hoszni Mubarak elnök bukásáig. Az egykor nagy hatalmú politikus, az elűzött egyiptomi diktátor jobbkeze egy amerikai kórházban halt meg teljesen váratlanul, miközben egészségügyi vizsgálatokat végeztek rajta - írja a BBC.

Szulejmán tábornokot az Ohio állambeli Clevelandben kezelték, ahová idén tavasszal utazott Egyiptomból. Az egykori titkosszolgálati vezető tavaly év végén még azt tervezte, hogy elindul az új egyiptomi elnökválasztáson, de végül kizárták a versenyből az előző rendszerben betöltött fontos tisztsége miatt. Ekkor döntött úgy, hogy elhagyja az országot, és az akkori hírek szerint az Arab Emírségekbe utazott.

A férfi egyik segédje a Reuters hírügynökségnek azt mondta, hogy Szulejmán halála teljesen váratlan volt. "Teljesen jól volt. Hirtelen történt a dolog, miközben orvosi vizsgálaton esett át" - mondta a segéd, Huszein Kamal, aki szerint a holttestet vissza szeretnék szállítani Egyiptomba. A tábornok halálának okát egyelőre nem közölték.

Szulejmán 18 éven át vezette a Mubarak-rendszer rettegett titkosszolgálatát. Amikor a tavalyi forradalom kitört, Mubarak elnök őt nevezte ki alelnökévé, de a tömegek ezzel nem elégedtek meg. Szulejmán volt az, aki bejelentette Mubarak lemondását a tüntetés 18. napján, elismerve ezzel a Tahrír téren tüntető tömegek győzelmét.