A Hezbollah robbantott Burgaszban

Vágólapra másolva!
A Hezbollah libanoni terrorszervezet tagjaként azonosították amerikai tisztviselők azt a merénylőt, aki szerdán felrobbantott egy izraeli turistabuszt a bulgáriai Burgaszban.
Vágólapra másolva!

A New York Times amerikai lap szerint a merénylő a Hezbollah Bulgáriában működő sejtjének volt a tagja. A szerdai merényletben nyolcan meghaltak és 34-en megsérültek. Egy a lap által megkérdezett amerikai tisztviselő azt mondta, a jelenleg folyó vizsgálatok szerint a merénylő "világos parancsok" szerint cselekedett.

A lap szerint a parancsot a Hezbollah adta, melynek fő támogatója Irán. Az információt két másik amerikai tisztviselő is megerősítette. A támadás a forrás szerint megtorlás volt azoknak az iráni atomtudósoknak a meggyilkolásáért, akiket Irán szerint izraeli ügynökök gyilkoltak meg.

A Pentagon is a Hezbollahra gyanakszik

A libanoni Hezbollah síita szervezetre utaló jegyeket visel magán az izraeli turisták ellen Burgaszban elkövetett merénylet - közölte pénteken az amerikai védelmi minisztérium, amely ugyanakkor egyelőre senkit sem vádolt meg a támadás elkövetésével.

"A támadás a Hezbollah néhány jellemző jegyét viseli, de nem vagyunk abban a helyzetben, hogy véglegesen eldöntsük, hogy ki volt a felelős" - jelentette ki washingtoni sajtóértekezletén George Little, a Pentagon szóvivője.

"Minden jel Iránra mutat" - közölte Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök szerdán, közvetlenül a merénylet után. Netanjahu azt mondta, Irán áll a támadás mögött, Izrael pedig "erőteljesen fog válaszolni az iráni terrorra". A merényletről szóló cikkünket itt olvashatja.