Dél-koreai aktivistákat engedtek szabadon

Vágólapra másolva!
Kína szabadon engedett négy dél-koreai emberi jogi aktivistát, akit márciusban a kínai állambiztonság veszélyeztetésének vádjával vettek őrizetbe - közölte pénteken a szöuli külügyminisztérium.
Vágólapra másolva!

A dél-koreai Yonhap hírügynökség értesülései szerint a négy aktivistát azért tartóztatták le az észak-kínai Talien városában, mert Kínába szökött észak-koreai menekültek megsegítésére készültek, illetve Észak-Korea demokratizálásáért kampányoltak.

Az amerikai külügyminisztérium 2010-es emberi jogi jelentése arról számolt be, hogy civil szervezetek szerint több százezer észak-koreai menekült lehet Kínában, és ha felfedezik az illegális határátlépőket, visszatoloncolják őket hazájukba. A Peking és Phenjan között érvényben levő szerződés értelmében Kína köteles kitoloncolni az illegális észak-koreai beutazókat. Becslések szerint az Észak-Koreából Kínába menekülőknek csak kis hányada jut el Dél-Koreába, a legtöbben Mongólián vagy Délkelet-Ázsián keresztül.

A dél-koreai aktivisták pénteki hazaérkezésükkor azt mondták, nem hagynak fel az Észak-Korea demokratizálódásért és az emberi jogok biztosításáért folyó kampányukkal, és "nem engednek az elnyomásnak".