Felrobbantják a denveri ámokfutó lakását

ámokfutó ölvöldözött a Denver melleti Aurora városban egy Batman- film vetítésén
Vágólapra másolva!
Irányított robbantással fogják felrobbantani a Batman-film premierje alatt ámokfutásba kezdő amerikai lövöldöző lakását - közölte a rendőrség. A 12 ember lelövő, több tucat másikat megsebesítő férfi ugyanis olyan rafinált bombacsapdát készített a szobájában, hogy azt a rendőrök nem képesek hatástalanítani.
Vágólapra másolva!

Olyan alaposan aláaknázta a lakását a denveri tömeggyilkos, hogy a rendőrség nem képes hatástalanítani a robbanószereket - közölték a rendőrök pénteken. A legújabb Batman-film vetítésén 12 embert agyonlövő James Holmes lakását ezért inkább felrobbantják.

A támadó, aki a csütörtök éjféli mozipremieren kezdett lövöldözni a Colorado államban található Aurora egyik mozijában, elfogása után árulta el a rendőröknek, hogy a lakásában robbanószert rejtett el. Az NBC amerikai hírtelevízió szerint Holmes a Colorado Orvostudományi Egyetem PhD hallgatója, és két szobatársával élt egy olyan épületben, amely az egyetem diákjainak és a személyzetének van fenntartva (a támadó kilétéről itt olvashat bővebben).

Az aláaknázott lakás a férfi gyilkos tervének része volt, valószínűleg azzal is annyi embert akart megölni, amennyit csak lehetett. Az ámokfutó úgy időzítette a hifijét, hogy az hangos zenét kezdjen játszani az éjszaka közepén. Arra számított, hogy a zajra összecsődül a szomszédság, és kihívják a rendőrséget, amely behatol a lakásba. Ekkor léptek volna működésbe a robbanószerkezetek.

Forrás: MTI/EPA/Bob Pearson
Rendőrök a lövöldöző lakásánál

A tervet a férfi gondosan meg is alapozta. Egy vele közös házban lakó diák szerint a múlt pénteken egyszer már eljátszotta ugyanezt, amikor a szobájában hangosan bömbölő zene miatt ráhívták a rendőröket. A rendőrség most azt tervezi, hogy egy robot segítségével hozza működésbe a pokolgépeket. Az ellenőrzött robbantás miatt lezárják a környező utcákat. A környéken lakókat már korábban kiköltöztették.

Legálisan tartott fegyvereket

Közben kiderült, hogy a denveri ámokfutó legálisan tartotta fegyvereit. A férfi az elmúlt két hónapban az interneten több mint hatezer lőszert vásárolt szabályosan, de a puskába és pisztolyba való lőszerek mellett négy fegyverét is törvényesen szerezte be - közölte a helyi rendőrfőnök pénteken.

Dan Oates rendőrfőnök szerint a gyilkos ugyancsak az interneten több tölténytárat is vásárolt, amelyek közül az egyiket - egy 100 lőszer tárolására alkalmas tárat - a tett helyszínén megtaláltak. Szakértők szerint egy ilyen tárral egy percen belül 50-60 lövést lehet leadni.

A mészárlás felelevenítette a lőfegyverek legalitásáról szóló régi keletű vitát az Egyesült Államokban. Az AMC mozihálózat - amely a legjelentősebb az Egyesült Államokban - a pénteki ámokfutás után bejelentette, hogy megtiltja a mozitermekben álarcok és fegyverutánzatok viselését. A több mint 300 multiplex mozit üzemeltető AMC azt is bejelentette, hogy meg fogja tiltani olyan öltözetek viselését, amelyek más nézőkben félelmet keltenek.

Holmes a legújabb Batman-film éjféli vetítésén kezdett lövöldözni Amerikában, a támadásnak legalább 12 áldozata van. A moziban 70 ember, köztük gyerekek is megsérültek, a támadó valamilyen gázt is bevetett a teremben, mielőtt tüzet nyitott. A férfit végül a mozi mögötti parkolóban fogták el a rendőrök. A pénteki lövöldözésről szóló, részletes cikkünket itt találja.