Vágólapra másolva!
Fehér bőrűnek és világos szeműnek írta le az izraeli turistabuszt felrobbantó merénylőt a boncolását végző orvos. Ez nem egyezik a korábbi személyleírásokkal, amelyek egy kopasz, arabnak kinéző férfiról szóltak, ezért egyre inkább úgy tűnik, hogy a férfi nem egyedül követte el az öngyilkos merényletet.
Vágólapra másolva!

A burgaszi öngyilkos merénylet elkövetőjén elvégzett boncolás eredménye megerősíti azt a feltételezést, hogy az illetőnek volt egy tettestársa - hangzott el vasárnap a bolgár televízióban.

A boncoláson részt vevő egyik bolgár orvos az AFP vasárnapi közlése szerint a közszolgálati tévében másfajta személyleírást adott meg, mint amely korábban ismertté vált a feltételezett egyetlen elkövetőről, az autóbérlést megkísérlő férfiról. Tanúk szerint annak a férfinak, aki a július 18-ai merényletet megelőző napon autót akart bérelni Pomorie helységben, majdnem teljesen le volt borotválva a haja, barna bőrű volt, és "arabnak nézett ki". Az öngyilkos merénylő pedig "fehér bőrű, világos szemű, sűrű, barna hajú. Koponyáját széttörte a robbanás" - mondta Galina Mileva a BNT tévében.

A tettestárs létének lehetősége már pénteken felvetődött a nyomozókban. Elképzelhetőnek tartják, hogy a segítő távolról, mobiltelefon segítségével hozta működésbe a robbanószerkezetet, amely az elkövetőre volt erősítve. A burgaszi kerületi ügyész pénteken beszámolt arról, hogy a tettes Pomoriében megpróbált autót bérelni, de az autókölcsönző tulajdonosa nem ment bele az ügyletbe, mivel kételyei támadtak az illető jogosítványának eredetiségével kapcsolatban.

Az amerikai védelmi minisztérium pénteken közölte, hogy a libanoni Hezbollah módszereire utaló jellemzői vannak az izraeli turisták ellen Burgaszban elkövetett merényletnek. A Pentagon azonban egyelőre senkit nem vádol a támadás elkövetésével, mert nincs elég bizonyítéka. Izrael Iránt vádolja, egyes amerikai tisztségviselőknek pedig az a gyanúja, hogy Irán "általános megrendelő" volt az akcióban. Mind a Hezbollah, mind Irán visszautasította a vádakat. A merényletben öt izraeli állampolgár, valamint a bolgár buszsofőr és a merénylő halt meg.