Kiképzőközpontban lőttek le három amerikait

2012.07.22. 21:26

Egy afgán rendőr kezdett lövöldözni, valószínűleg kiképzők az áldozatok. Az elmúlt 24 óra alatt a nemzetközi erők 8 katonája vagy alkalmazottja vesztette életét.

Megölt három amerikait egy afgán rendőr egy nyugat-afganisztáni kiképzőközpontban - közölte vasárnap a CNN helyi rendőrségi forrásra hivatkozva.

Az amerikai hírtelevíziónak névtelenül nyilatkozó afgán illetékes szerint a Herát tartományi rendőrségi felkészítő objektumban lelőtt áldozatok valószínűleg kiképzők lehettek. A forrás szerint a lövöldöző is meghalt.

A NATO verziója azonban eltér az afgán forrás jelentésétől. Adam Wojack őrnagy, a NATO afganisztáni szóvivője úgy nyilatkozott, hogy a három életét vesztett személy szerződéses polgári alkalmazott volt, akiknek állampolgárságáról nem tudott megerősítő információt adni. Wojack őrnagy szerint a lövöldöző afgán katonai egyenruhát viselt, szerinte két támadó is volt, egyikük meghalt, másikuk elmenekült.

Egyelőre nem tudni, hogy miért kezdett lövöldözni a támadó, és azt sem, hogy valamelyik lázadó csoporthoz tartozik-e. Az afgán illetékes szerint további részletek hétfőn várhatók.

Az elmúlt 24 óra alatt a nemzetközi erők 8 katonája vagy alkalmazottja vesztette életét. John Allen tábornok, az Afganisztánban állomásozó amerikai és NATO-erők parancsnoka vasárnap Kabulban bejelentette, hogy az idei évre tervezett, 23 ezer fős amerikai csapatkivonás valamivel több, mint a felét már végrehajtották. A folyamat a következő hetekben felgyorsul és szeptember közepére várhatóan le is zárul majd.

Allen szerint a nyár folyamán indított katonai műveletek célja, hogy a településközpontok közeléből visszavessék a felkelőket, kiszélesítve ezzel egyebek között a Kabult övező biztonsági zónát. Keleten, beleértve az afgán-pakisztáni határvidéket, az afgán erők nagyobb szerephez jutnak az offenzívák irányításában.

Barack Obama amerikai elnök tavaly 10 ezer katonát vont ki Afganisztánból és elrendelte, hogy szeptember 30-ig további 23 ezer hagyja el az ázsiai országot. Ez utóbbi kontingens mintegy egyharmadát teszik ki a harcoló alakulatok. Ezzel október 1. után mintegy 68 ezer amerikai és 40 ezer NATO-katona harcol majd tovább a 352 ezres létszámú afgán fegyveres erők oldalán.