Szabályozottan bontaná le a szíriai rezsimet az USA

A New York Times amerikai hivatalos forrásokra hivatkozva azt írja, hogy az Obama-kormányzat már nem a diplomáciai megoldásra törekszik a szíriai kormánnyal szemben. Egy amerikai szakértő azt mondta, a szabályozott lebontás során bármi megtörténhet.

Az amerikai kormányzat feladta a szíriai konfliktus diplomáciai megoldására irányuló erőfeszítéseit, ehelyett növeli a lázadóknak nyújtott támogatást, és megduplázta erőfeszítéseit, hogy a hasonló gondolkodású országokkal koalícióra lépve erőszakkal döntse meg Bassár al-Aszad rendszerét - írta vasárnapi számában a The New York Times.

Az amerikai hivatalos forrásokra hivatkozó lap szerint az Obama-kormány - miután az ENSZ Biztonsági Tanácsában csütörtökön orosz-kínai vétón elbukott a nyugatiak határozattervezete - török és izraeli partnereivel egyeztet arról, hogyan kellene előidézni a szíriai rezsim összeomlását. Leon Panetta amerikai védelmi miniszter hamarosan Izraelbe látogat, alig néhány nappal azután, hogy Tom Donilon, Barack Obama elnök nemzetbiztonsági tanácsadója folytatott eszmecserét a zsidó állam vezetőivel.

A Fehér Házban naponta tartanak magas szintű tanácskozást a lehetséges forgatókönyvekről. Egyebek között arról, hogy hogyan lehetne bebiztosítani a szíriai vegyifegyver-készleteket és hogy mivel lehetne eltéríteni a szembenálló feleket a tömeges atrocitásoktól. A lap szerint a folyamatos washingtoni konzultációk az jelzik, hogy a szíriai helyzet igen komolyra fordult, miután már egy hete heves harcok folynak Damaszkuszban, és egy pokolgépes merénylet megölte Aszad biztonsági rendszerének több vezetőjét.

Egy névtelenül nyilatkozó amerikai illetékes szerint Washington a kétoldalú konzultációk során értésre adta: ellenzi, hogy Izrael támadást intézzen a szíriai vegyifegyver-készletek ellen, mert egy ilyen akció alkalmat szolgáltatna Aszadnak arra, hogy támogatókat mozgósítson az izraeli beavatkozás ellen.

Az Egyesült Államok továbbra sem kíván fegyvert szállítani a lázadóknak - akiknek beszerzéseit török, szaúdi és katari források fedezik -, viszont kész kommunikációs eszközökkel és kiképzéssel, esetleg hírszerzési adatok megosztásával támogatni őket. A lap szerint a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) emberei Dél-Törökországban már több hete segédkeznek abban, hogy megállapítsák: a szíriai felkelők mintegy 100 szervezetéből melyek juthatnak fegyverhez. Ezek közül a csoportok közül ugyanis több gyaníthatóan kapcsolatban áll az al-Kaida terrorszervezettel.

"Az Aszad-rezsim szabályozott lebontására törekszünk" - jelentette ki Andrew J. Tabler, a washingtoni Közel-keleti Politika Intézetének Szíria-szakértője. Tabler ugyanakkor elismerte, hogy a "szabályozott lebontás" során bármi megtörténhet.

KAPCSOLÓDÓ CIKK