Hatalmas erdőtűz pusztít Katalóniában

Vágólapra másolva!
Közel 13 ezer hektáron ég a növényzet Katalóniában, a francia-spanyol határ közelében. 26 éve nem volt ilyen súlyos erdőtűz a környéken, négyen meghaltak; a tüzet egy eldobott cigarettacsikk okozhatta.
Vágólapra másolva!

Egyelőre nem sikerült megfékezni az erdőtüzet Katalóniában, Spanyolország északkeleti részén, a francia határnál; a lángok eddig négy halálos áldozatot követeltek, 24 ember megsérült - közölte hétfőn a katalán belügyminisztérium. A lángok vasárnap kora délután lobbantak föl La Jonquera település mellett. A hatóságok szerint lehetséges, hogy egy autóból kidobott cigarettacsikk okozta a tüzet.

Hétfő délelőttig 13 ezer hektáron égett a növényzet. A belügyminiszter közlése szerint 26 éve nem volt ilyen súlyos erdőtűz Katalóniában. A helyi tűzoltóság minden kapacitását lefoglalja az erdőtűz oltása, ezért az ország más részéből, Zaragozából, Valenciából és Madridból érkezett erősítés. Az oltást nehezíti az erős szél.

A tengerbe menekültek a tűz elől

A négy halálesetből kettő akkor történt, amikor egy francia család a tengerbe menekült a tűz elől. A 60 éves családapa és 15 éves lánya megfulladt, az anya és két másik gyerek sérülésekkel túlélte az esetet.

Egy 75 éves férfi infarktust kapott, miközben próbálta megfékezni a házát fenyegető lángokat. A negyedik halott szintén egy francia állampolgár, akinek autóját az országúton körülzárták a lángok, és bennégett a kocsiban.

Csaknem száz embert ki kellett költöztetni egy kempingből a lángok elől, és a hatóságok fölszólították a környékén élő 140 ezer embert, hogy maradjon otthon. Ilyen tiltás van érvényben többek között a Salvador Dalí-múzeumnak otthont adó Figueresben is. Lezárták a Katalóniát Franciaországgal összekötő autópályát, és a nemzetközi vonatközlekedés is szünetel.

Forrás: AFP/Lluis Gene
Több száz birka pusztult el a tűzben. A képre kattintva galéria nyílik!