Magyar katonákra támadtak Szarajevóban

Vágólapra másolva!
Bolgár nemzetiségűnek nézett egy csoport futballhuligán több magyar EUFOR-katonát Szarajevóban, ezért a nyílt utcán rájuk támadt. Három magyar katona sérült meg, a huligánok egy bulgáriai futballmeccsen történtek miatt bőszültek föl.
Vágólapra másolva!

Három magyar EUFOR-katona megsebesült vasárnap este a boszniai Szarajevóban, amikor bosnyák futballhuligánok támadtak rájuk - közölte a Hvg.hu hírportál hétfőn. A portál diplomáciai forrásból úgy értesült, hogy a verekedésbe 6-8 magyar katona keveredett bele. A boszniai főváros központjában történt támadás oka az volt, hogy a huligánok bolgároknak nézték a magyar katonákat.

A Hvg.hu szerint néhány nappal korábban Szófiában a Levszki Szófia játszott az FK Szarajevó csapatával, és a bolgár szurkolók Ratko Mladicot, valamint Arkan kapitányt, a délszláv háborúban részt vett szerb félkatonai erők egyik hírhedt parancsnokát éltették, ezért támadtak a bosnyákok tévedésből a magyar katonákra.

Az első hírek még arról szóltak, hogy a huligánok bolgárokat támadtak meg. A verekedőket végül a boszniai rendőrök választották szét. A magyar külügyminisztérium a Hvg.hu szerint arra készül, hogy a Szarajevóba látogató magyar turistáknak figyelmeztető közleményt adjon ki.

Az MTI úgy tudja, hogy a magyar katonák sérüléseit ellátták, majd társaikkal együtt a katonák estére mindannyian biztonságban visszatértek a táborba. Magyarország jelenleg 170 katonával járul hozzá az EUFOR-művelethez. A magyar békefenntartók feladata szeptember 1-jéig a tömegkezelés, a területek és útvonalak biztosítása és ellenőrzése, járőrözés, területzárás, valamint ellenőrző-áteresztő pontok telepítése és üzemeltetése.