Négymilliárdnyi hamis pénzt foglaltak le Kínában

Vágólapra másolva!
Egy országos akció során több mint 4 milliárd forint értékű jüant foglalt le a kínai rendőrség. Az egyik fogás során önmagában 3 milliárdnyi hamis pénzt találtak.
Vágólapra másolva!

Hamis kínai bankjegyeket foglalt le a rendőrség 118 millió jüan (4,4 milliárd forint) értékben egy országos akció keretében a kínai média szerint.

A rendőrség legnagyobb fogása Kuangtung (Guangdong) tartományban volt, ahol a hatóságok több mint 80 millió jüan (3 milliárd forint) - majdnem kész állapotban lévő - jüant találtak az elkészítésükhöz használt berendezések mellett.

2010 óta több mint 2800 gyanúsítottat vettek őrizetbe bankjegyhamisítással kapcsolatos bűncselekmények elkövetésének gyanújával, s közülük négy "gyártót" halálra ítélt a bíróság.

A kínai sajtó ugyancsak hétfőn adott hírt bankkártyacsalásokról is, 15 embert őrizetbe vettek; négyen közülük mianmari állampolgárok voltak. Az általuk több száz kártyatulajdonosnak okozott kár csaknem 10 millió jüan (370 millió forint).

A csoportokat egy testvérpár irányította. Az egyik társaság a mianmari-kínai határ mellett ATM-terminálok közelében elhelyezett miniatűr kamerákkal fürkészte ki a kártyákhoz tartozó titkos kódot, míg a másik a hamis kártyákat gyártotta, amelyeket Csianghszi (Jiangxi) és Kuangtung tartományokban használtak fel.