Fekete taxiba szállhatott a Máltán eltűnt magyar lány

málta, fehér taxi, Máltán eltűnt magyar lány
Vágólapra másolva!
A máltai rendőrök már a tiszteletbeli magyar konzulnál is jártak annak a 18 éves lánynak az ügyében, akinek vasárnap veszett nyoma a mediterrán szigetországban. Bár nem ő az első fiatal lány, aki eltűnt az országban az elmúlt hetekben, az [origo]-nak egy kint dolgozó magyar azt mondta, hogy a közbiztonságban nem rendült meg a bizalom. A szigetországban azt pletykálják, hogy az elveszett lányok "fekete taxiba szállhattak".
Vágólapra másolva!

Beszédtémává vált a fiatal lányok sorozatos eltűnése Máltán, de nem állt meg az élet az után sem, hogy vasárnap egy 18 éves magyar, előtte pedig egy 17 éves orosz lánynak veszett nyoma a szigetországban. Bár több helyi már a legrosszabbra gyanakszik az eltűnt fiatalok miatt, egy pár hete Máltán dolgozó, az [origo]-nak nyilatkozó magyar nő szerint az ügynek nem lett akkora visszhangja, mint várta volna.

A máltai lapok hétfőn jelentették, hogy eltűnt egy magyar lány a Málta északi részén található Qawra városából. A 18 éves R. Ágnes március óta élt az országban rokonainál, és a helyi sajtó szerint vasárnap óta nem tudni róla semmit. Eltűnése különösen azért aggassztó, mert egy héttel előtte veszett nyoma egy orosz tinédzsernek is, és a cikkeket kommentáló máltai olvasók szerint két másik fiatal lány is elveszett a közelmúltban.

Nem tudnak összefüggésről

Michael Soler, Magyarország máltai tiszteletbeli főkonzulja az [origo]-nak kedd délelőtt azt mondta, hogy az eltűnt magyar lány családja tőlük egyelőre nem kért segítséget, az esetről a sajtóból, illetve később a máltai rendőrségtől értesültek. A tiszteletbeli főkonzul szerint egyelőre az eltűnés tényén kívül semmilyen információjuk nincs R. Ágnesről, és úgy tűnik, a rendőrség sem tud náluk sokkal többet.

Soler azt mondta, az is megerősítésre vár, hogy a lány valóban Máltán élt-e már egy ideje, mivel a konzulátuson korábban nem járt, nem regisztráltatta magát. Az eltűnése miatt kedd reggel jártak a magyar főkonzulátuson a rendőrök egyeztetni. A tiszteletbeli főkonzul arról sem tudott, hogy a magyar lány eltűnése összefügghet-e a Máltán eltűnt többi fiatal lány esetével.

Forrás: AFP/Gardel Bertrand
Máltai tengerpart

A "legrosszabbtól tartanak"

A lányok eltűnéséről beszámoló máltai cikkek nyomán azonban több internetes kommentelő is utalt arra, hogy a lányok eltűnése "a legrosszabbat jelentheti", és ez - mint írták - "nem a halál". A kommentelők arra utalgattak, hogy az eltűnt lányok talán emberkereskedők áldozatai lehettek, bár ezt a találgatást egyelőre semmilyen hivatalos forrás nem erősítette meg, és nem is utalt rá. A máltai lapok cikkeit véleményező kommentek ugyanakkor az ország rendőrségének munkáját is kritizálták, mivel az szerintük nem tesz elég információt közre az ügyről, hogy az eltűnt gyerekeket megtalálhassák.

Az [origo] megkereste a magyar lány ügyében a máltai rendőrséget, de ott későbbre ígértek tájékoztatást. Egy Máltán pultosként dolgozó, 24 éves magyar nő, Kovács Mariann szerint ugyanakkor a szigeten egyáltalán nem rendült meg a bizalom a közbiztonságban. "Itt olyan nagy a biztonság, hogy késő éjjel is bárhova mehet az ember, nem kell félni" - mesélte, hozzátéve: ő általában hajnali 4-ig dolgozik egy bárban, és még sosem volt problémája abból, hogy utána egyedül ment haza.

"Fekete taxiba szállhatott"

Kovács Mariann szerint az utcákon kifejezetten sok rendőrt és rendőrautót látni, ami szintén javítja a biztonságérzetet. A Máltán hallott pletykák szerint olyan kevés a bűncselekmény és a szabálysértés, hogy amelyik rendőr egy hónapban öt bírságot kiszab, az már külön jutalomban részesül. "Az emberek ott hagyják a cuccaikat a strandon szétszórva, nyitott ajtóval hátrahagyják a kocsikat, nem zárják a lakások ablakait sem" - mesélte tapasztalatait. A helyiek azt mondják, hogy nincs értelme bűnözőktől félni, mivel olyan kicsi az ország, hogy a lopott holmival nincs hova bújni, és úgyis ismer mindenki mindenkit.

Forrás: AFP/Hughes Hervé
Egy megbízható, fehér taxi

Kovács a helyi bárokban azonban hallott olyan pletykát, amely talán magyarázattal szolgálhat a fiatal lányok eltűnésére: elmondása szerint az a szóbeszéd járja, hogy az eltűnt lányok "fekete taxiba szálltak". Máltán a külföldiek által használt, hagyományos taxik mind fehérre vannak festve, és bár drágák, egyben megbízhatóak is. A fekete színű, privát taxik kevésbé szabályozott járművek, amelyekben alkudozni kell, és amelyeket nem is lehet leinteni az utcán, csak telefonhívásra érkezhetnek utasért - olvasható a Tripadvisor utazási portálon.

A pultos egyik kollégájával is megesett, hogy késő éjjel buszra várt, amikor megállt mellette egy privát, fekete taxi. "Amikor mondta a sofőrnek, hogy nincs pénze, az ajánlkozni kezdett, hogy elviszi ingyen" - mesélte kollégája történetét Kovács Mariann. A kollegina azonban nem állt kötélnek: "Csak megcsóválta a fejét, és azt mondta: tudja, hogy semmi nincs ingyen".