Sorozatos radioaktív szivárgások Indiában

Vágólapra másolva!
Az atomerőmű vezetői szerint nincs semmi gond, a környezetvédők szerint a hanyagság miatt gyakoriak a nukleáris incidensek.
Vágólapra másolva!

Több mint negyven munkást érhetett radioaktív sugárzás egy indiai atomerőműben két szivárgás során az elmúlt öt hétben - közölték kedden a létesítményt üzemeltető vállalat ügyvezetői.

Az első eset még június 23-án történt, akkor 38 ember kapott tríciumsugárzást egy karbantartási munka során a Rádzsasztán atomerőműben. Köztük ketten az éves maximális határértéknek megfelelő dózist kaptak, de az incidens óta az összes érintett visszatért a munkába - közölte az erőmű egyik ügyvezetője. A trícium a hidrogén radioaktív izotópja.

A második szivárgás múlt csütörtökön következett be, akkor további négy munkás kapott sugárzást egy hibás tömítés javítása közben. C. P. Jamb, az erőmű igazgatója megerősítette a második esetet. "A munkások az éves határérték 10-25 százaléka közti sugárzásnak voltak kitéve. Ilyen kis szivárgások sokszor történnek, de nem veszélyesek" - mondta.

Energiaéhségének növekedésével párhuzamosan India jelentős atomipari fejlesztéseket tervez, az országban számos orosz, japán, amerikai és francia technológián alapuló erőmű van építés vagy tervezés alatt. A kormány 2050-re a jelenlegi háromról 25 százalékra tervezi növelni az atomenergia arányát az ország energiaellátásában.

Ugyanakkor környezetvédő szervezetek komoly aggályaiknak adtak hangot az indiai atomipar biztonságát illetően, arra figyelmeztetve, hogy az ország nukleáris erőműveiben gyakoriak a hanyagság és a rossz karbantartás miatti kisebb szivárgások, a felügyeleti szervek pedig nem rendelkeznek megfelelő munkaerővel és anyagi eszközökkel feladatuk ellátásához.