Fellángolt a fitymavita Ausztriában is

Vágólapra másolva!
Egy osztrák tartományi vezető szerint még vallási okokból sem lenne szabad gyerekeken körülmetélést végezni, a javaslat komoly visszhangot keltett az országban. Júniusban egy németországi bíróságon minősítették jogellenesnek a gyerekek körülmetélését.
Vágólapra másolva!

Egy osztrák tartományi vezető azt javasolta az orvosoknak, hogy még vallási okokból se hajtsanak végre körülmetélést gyerekeken - írja a brit Telegraph szerdán. Markus Wallner ötlete nagy visszhangot keltett Ausztriában, akárcsak korábban egy németországi bíróság döntése, amely jogellenesnek minősítette a gyermekkorúakon végzett körülmetélést.

Az ausztriai iszlám közösség vezetője szerint az ötlet támadás a vallási szabadság ellen, mivel a körülmetélés évezredekre visszanyúló szokás. A bécsi zsidó közösség vezetője szerint Wallner javaslata alkotmányellenes.

A kölni bíróság júniusi döntésének indoklása szerint a zsidó és muszlim szokás sérti az egyén önrendelkezési jogát, amely előbbre való a vallásszabadságnál, ezért tekintik jogellenesnek a körülmetélést. A bíróság szerint a körülmetéléssel várni kell addig, amíg az érintett nagykorú lesz, és önállóan dönt vallási hovatartozásáról.

A kölni bíróság egy muszlim orvos ügyében ítélkezett. Az illető egy négyéves fiún végzett rituális körülmetélést. A beavatkozás komplikációkkal járt, a gyerek kórházba került, az illetékes ügyészség pedig értesült az esetről, és perbe fogta az orvost testi sértés miatt.