Megugrott a fegyvervásárlási kedv a denveri mészárlás után

2012.07.26. 0:04

Egy hét sem telt el a július 20-i mészárlás óta és máris több mint negyven százalékkal nőtt a fegyvert venni szándékozók aránya Coloradóban. Korábban hasonló tendenciát lehetett megfigyelni a Virginiai Műszaki Egyetemen 2007-ben elkövetett mészárlás és a 2011-es tucsoni lövöldözés után is.

Jelentősen, több mint 40 százalékkal megugrott a potenciális fegyvervásárlók száma Coloradóban az aurorai moziban elkövetett mészárlás nyomán - jelentette szerdán a CNN.

A Coloradói Nyomozó Iroda tájékoztatása szerint az államban péntek és vasárnap között 2887 ember lőfegyver-vásárlási igényét vizsgálták meg. Ez 43 százalékkal több, mint az előző hét péntekje és vasárnapja között bejelentett adat, amikor 2012 személy esetében ellenőrizték, hogy alkalmas-e a fegyverbirtoklásra.

Coloradóban előírás, hogy mindenkinek, aki üzletben vagy kiállításon lőfegyvert kíván beszerezni, átvilágításon kell átesnie.

Hivatalos részről nem hangzott el magyarázat azzal kapcsolatban, hogy miért akar hirtelen ennyivel több ember fegyvert vásárolni, azonban hasonló tendenciát lehetett megfigyelni a Virginiai Műszaki Egyetemen 2007-ben elkövetett mészárlás és a 2011-es tucsoni lövöldözés után is. Az első helyszínen az ámokfutóval együtt 33 ember vesztette életét, a másodikon - 13 sebesült, köztük Gabrielle Giffords képviselő mellett - pedig hat.

Megfigyelők szerint az ilyen tragédiákat követő sokk megelőző önvédelmi reflexet vált ki számos emberből.

A kérelmezők átvilágítására vonatkozó adatok ugyanakkor azt nem árulják el, hogy valójában hány lőfegyvert vásároltak Coloradóban az elmúlt hét végén, de a szaküzletekből megnövekedett forgalmat jelentettek, valamint azt, hogy a lőterek előjegyzési listái két hónapra előre megteltek.

KAPCSOLÓDÓ CIKK