Megvádolták gyilkossággal a bukott kínai vezető feleségét

Vágólapra másolva!
Egy brit üzletember meggyilkolása miatt vádat emeltek Kínában Po Hszi-laj volt csungkingi párttitkár felesége és a család Csang nevű alkalmazottja ellen.
Vágólapra másolva!

Hivatalosan április közepén tudatták, hogy Po Hszi-laj volt csungkingi párttitkár feleségét - Po Ku Kaj-lajt - és a ház alkalmazottját a brit Neil Heywood meggyilkolásával gyanúsítják, s ügyükben nyomozást indítottak. Hírek szerint Anhuj (Anhui) tartományban állítják őket bíróság elé szándékos emberölés vádjával. A nyomozás eddigi adatai szerint Po Ku Kaj Laj és fia üzleti konfliktusba keveredett a brit üzletemberrel, majd Po Ku és Csang megmérgezte a férfit. Po Hszi-lajt, Csungking párttitkárát, korábbi kereskedelmi minisztert, a Kínai Kommunista Párt Politikai Bizottságának tagját valamennyi párttisztségéből felmentették.

A Po családdal jó kapcsolatokat ápoló brit üzletember, akinek kínai felesége volt, tavaly novemberben halt meg, akkori közlés szerint túlzott mértékű alkoholfogyasztás következtében. Február elején híre kelt, majd hivatalosan is megerősítették, hogy a 30 milliós Csungking város rendőrfőnöke, Vang Li-csün a szomszédos Szecsuan tartomány székhelyén, Csengtuban az amerikai konzulátusra menekült, és ott egy teljes napot töltött.

A folyamatosan szivárgó információkból arra lehetett következtetni, hogy Vang egyebek mellett bizonyítékokat mutatott be arra vonatkozóan, hogy Heywoodot megmérgezték. Az eset pillanatok alatt politikai botránnyá dagadt, s Po Hszi-laj belebukott az ügybe. A nemzetközi sajtó hatalmi harcot sejtett a történések mögött. A "vörös kultúrát" terjesztő, neomaoistának nevezett Po - nem hivatalosan - a közelgő pártkongresszuson megválasztandó politikai csúcsvezetés egyik posztjának a várományosa volt.

A kínai parlament tavaszi ülésszakát záró miniszterelnöki sajtóértekezleten a Po-ügyre vonatkozó kérdésére válaszolva Ven Csia-pao (Wen Jiabao) kormányfő kijelentette: a folyamatban lévő eljárásnak és a nyomozás végeredményének törvényesnek kell lennie, arról a közvéleményt tájékoztatni fogják.

Az ügyhöz kapcsolódó hír, hogy a napokban Kambodzsából Kínába távozott Patrick Devillers francia építész, akit ugyancsak a Po házaspár egykori barátjaként tartanak számon. Az 52 éves Devillers a hírek szerint Peking kérésére önszántából hagyta el Phnompent (ahol öt éve él), és tanúként kívánják meghallgatni Po feleségének ügyében.