Moszkva nem ad menedéket a szíriai elnöknek

Viccnek nevezte az ötletet az orosz külügyminiszter, hogy Oroszország szükség esetén menedékjogot ajánlana föl a lázadók által szorongatott Bassár el-Aszad szíriai elnöknek.

Az orosz külügyminiszter visszautasította azokat a találgatásokat, amelyek szerint hazája esetleg hajlandó volna menedékjogot adni a lázadók által szorongatott szíriai elnöknek. "Eszünkben sincs" menedéket felajánlani Bassár el-Aszadnak - jelentette ki szombaton Moszkvában Szergej Lavrov. Mint hozzátette, mindaddig nincs értelme Aszad sorsáról vitatkozni, amíg maguk a szíriaiak nem kezdenek tárgyalni erről a kérdésről.

A moszkvai külügyminisztérium szóvivője nemrég "viccnek" minősítette azokat a találgatásokat, hogy a szíriai elnök esetleg Oroszországban találhatna menedékre. Korábban pedig olyan hírek kaptak szárnyra, hogy Aszad felesége már a nagy szövetséges fővárosában tartózkodik.

A francia államfő ugyanakkor kijelentette: újabb kísérletet tesz arra, hogy meggyőzze Moszkvát és Pekinget a Szíriával szembeni keményebb fellépés szükségességéről. "Ismét fel fogom hívni Oroszország és Kína figyelmét, hogy Szíriában káosz és polgárháború fenyeget, amennyiben hamarosan nem fékezik meg Aszadot" - jelentette ki Francois Hollande szombaton egy francia kisvárosban tett látogatása alkalmával.

KAPCSOLÓDÓ CIKK