A tétlen magyarokon is múlt a nagy román belháború

Vágólapra másolva!
Victor Ponta miniszterelnök egyelőre visszavonulót fújt a Traian Basescu ellen indított hadjáratban, így az érvénytelen vasárnapi népszavazás után a felfüggesztett államfő nagy valószínűséggel visszatérhet a Cotroceni-palotába. Túlélését a romániai magyaroknak is köszönheti, azt azonban biztosra veheti, hogy a kormányfő minden eszközzel megpróbálja majd megkeseríteni az életét.
Vágólapra másolva!

Traian Basescu és Victor Ponta harcának egyelőre a vasárnapi népszavazás sem vetett véget. Mivel a román választási iroda legfrissebb adatai szerint a választási részvétel elmaradt az érvényességhez szükséges ötvenszázalékos küszöbtől, Traian Basescu felfüggesztett államfő valószínűleg visszatérhet a hivatalába. Victor Ponta miniszterelnök kezében azonban van még néhány eszköz, amellyel megkeserítheti az elnök életét.

A Központi Választási Iroda hétfőn reggel közölte, hogy a szavazókörzetek 97,52 százalékának az összesítése alapján a választói névjegyzékben szereplők 46,13 százaléka szavazott. A részeredmények szerint a megjelentek 87,5 százaléka támogatta Basescu leváltását. Ehhez azonban a választópolgárok fele plusz egy fő szavazatára lett volna szükség. A 17 984 621 regisztrált szavazóból 8 297 135-en mentek el voksolni. 923 147-en nemmel szavaztak Traian Basescu leváltására, ez 11,12 százalékot jelent.

Ponta: Basescu politikai hulla

Ponta a vasárnapi népszavazás után arról beszélt, hogy egy olyan államfőnek, akit ötmillió szavazattal választottak meg, most pedig a leváltására több mint nyolcmillióan szavaztak, el kellene gondolkoznia arról, megvan-e még a legitimitása ahhoz, hogy Romániát képviselje. Hétfőn délelőtt a miniszterelnök megismételte, hogy nem tud együttműködni Basescuval, és hangsúlyozta, pártja, az ország kormányzását májusban átvevő Szociálliberális Unió (USL) továbbra is azokat fogja képviselni, akik az államfő menesztése mellett szavaztak.

Ponta a népszavazás eredményét értékelve kijelentette: Basescu politikai értelemben már nem létezik. "Úgy látom, hogy Basescu úr a saját világában él, nem érti sem azt, ami történt, sem azt, ami történik majd, és csak az a rögeszméje, hogy visszaszerezze a székét és az ezzel járó előnyöket, a villákat, a szolgálati autót" - mondta hétfőn Ponta, hozzátéve, hogy az elmúlt 22 évben egyszer sem történt meg, hogy valakit nyolcmillióan ítéltek el a szavazatukkal, ezért rendkívüli eredmény született vasárnap.

Forrás: AFP/Andrei Pungovschi

Victor Ponta visszavonulót fújt

Korábban felvetődött, hogy a kormány három hónapon belül esetleg újabb referendumot ír ki, amelyen ugyanazt a kérdést tennék fel, mint vasárnap. Ponta azonban hétfőn kijelentette, hogy elégedett az eredménnyel, és nem lesz újabb szavazás. "Nem szervezünk újabb népszavazást. Volt már egy, amelyen nyolcmillió román állampolgár Basescu ellen szavazott, még hányat rendezzünk? A dolgok világosak: Basescu nem képvisel már senkit, nincs már semmilyen legitimitása, politikai értelemben halott ember" - jelentette ki a miniszterelnök.

Bak Miklós, a Babes-Bolyai Egyetem politológusa szerint mindez úgy értékelhető, hogy Victor Ponta visszavonulót fúj, hiszen azt mégsem ismerheti el, hogy a kormánya elveszítette a mostani, alkotmányos keretek között megvívott csatát.

Elszigetelődés várhat Basescura

A román alkotmánybíróság várhatóan megerősíti majd a választási hatóság által hitelesített eredményt, ezek után Ponta arra a 87,5 százalékos választói igényre támaszkodhat, amelyet a kormány melletti álláspontként értékel - magyarázta az [origo] kérdésére Bak Miklós. A politológus hozzátette, most úgy tűnik, hogy Ponta és kormánya beletörődött az eredménybe, de valószínűleg megpróbálja majd elszigetelni az elnöki székbe visszaülő Basescut. A miniszterelnök már korábban utalt arra, hogy Basescu a történtek után nem jelenhet meg európai fórumokon, és jelezte azt is, hogy a kormánya tőle függetlenül fog majd dolgozni. Bak Miklós szerint a kormányfő valamilyen mértékben biztosan korlátozni tudja majd az államfő mozgásterét, de mivel Romániában hasonló politikai együttélésre még nem volt példa, egyelőre nem világos, hogy pontosan milyen alkotmányos eszközei lehetnek erre.

Forrás: AFP/Daniel Mihailescu

Basescura még kemény harcok várnak

Bak Miklós szerint nagy valószínűséggel csak ötletelésként lehet értékelni azt a korábbi felvetést, hogy Basescut megvádolják hazaárulással, ami után a képviselők és a szenátorok kétharmada meneszthetné. Az USL már feljelentést tett Basescu és 14 másik személy ellen az ország és a nemzet lejáratására, a nemzeti gazdaság és valuta stabilitásának veszélyeztetésére alkalmas álhírek terjesztéséért. A hazaárulás vádjának jogi procedúráját azonban a politológus szerint aligha tudná keresztülvinni a kormány, már csak azért sem, mert megtapasztalta, hogy az alkotmányos rend felborítására használt módszerek az Európai Unióban is komoly ellenállást váltanak ki. Bak Miklós ugyanakkor hozzátette, hogy mivel a román politikáról van szó, semmit sem lehet azért kizárni.

Az érvénytelen népszavazás után tehát kicsi a valószínűsége annak, hogy Basescut leváltják, de az előfordulhat még, hogy maga Basescu mond le. Ebben az esetben Bak Miklós szerint az elnök feltételekkel állhat elő, olyan törvénymódosításokra veheti rá a Ponta-kormányt, amelyek az elnöksége idején hozott törvények szellemiségét tükrözik, és így sikerként tüntetik fel az ő elnöki teljesítményét. Ez racionális álláspont lenne Basescu részéről - már ha a két tábor valóban képes lesz tárgyalni egymással - mondta az [origo]-nak Bak Miklós.

A magyarok távolmaradását magyarázzák

A felfüggesztett elnök hátországának számító Demokrata-Liberális Párt (PDL) elnöke, Vasile Blaga szerint az alkotmánybíróságnak ki kell mondania, hogy a népszavazás érvénytelen volt, ezek után az elnöknek vissza kell térnie a Cotroceni-palotába, a politikai válságnak pedig véget kell vetni. A tisztségéből felfüggesztett Traian Basescu külön megköszönte a romániai magyar közösségnek az állásfoglalását a népszavazáson. A többségében magyar lakta megyékben nagyon alacsony volt a részvétel. Hargita megyében például a lakosság mindössze 11,56 százaléka szavazott. Kovászna megyében 20,6, Maros megyében 34 százalékos volt a részvétel. A jelentős magyar lakossággal rendelkező többi megyében is az országos átlag alatti részvételt jegyeztek.

Traian Basescu azt mondta, "megértette a magyarok üzenetét", és ezért köszönettel tartozik nekik. Orbán Viktor miniszterelnök és Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke is kiállt Traian Basescu államelnök mellett, és a vasárnapi népszavazástól való távolmaradásra szólította fel az erdélyi magyarságot. Ugyancsak a népszavazás bojkottjára szólította fel az erdélyi magyarokat Szász Jenő, az erdélyi Magyar Polgári Párt elnöke, aki szerint az erdélyi magyarság és Románia érdeke, hogy a "Basescu elnök ellen szervezett puccs" sikertelen legyen. A párt hétfői közleményében is megerősítette, hogy szerinte a romániai magyar választók távolmaradása a Traian Basescu felfüggesztett államfő leváltásáról szóló népszavazástól nem passzivitást jelent, hanem egyértelmű állásfoglalást.

Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke viszont a magyarok látványos távolmaradását azzal magyarázta, hogy romániai magyarság számára nem volt közvetlen tétje a Traian Basescu államfő leváltásáról szóló népszavazásnak. Bak Miklós szerint előfordulhat, hogy Victor Ponta az alacsony részvételi arányból negatív következtetéseket von le, és arra jut, hogy a magyar választókat valamilyen módon büntetni kell, de szerinte ez nem lenne logikus lépés, hiszen a népszavazási kampány idején is lehetett látni, hogy a kormányfő kereste az együttélés lehetőségeit a magyarokkal. Az alacsony részvételi adatok ugyanakkor a politológus szerint a magyar politikusok kezében is lehet adu, mert elmondhatják, hogy ha Romániában nem veszik figyelembe a magyarok jogos igényeit, az megbosszulhatja magát.