Lőttek Irán rakétaprogramjának?

Vágólapra másolva!
Padlóra küldhetik Irán rakétaprogramját az Európai Unió és az Egyesült Államok által bevezetett gazdasági szankciók, illetve az ENSZ Biztonsági Tanácsának büntetőintézkedései - írta hétfőn közzétett jelentésében a londoni Stratégiai Tanulmányok Nemzetközi Intézete.
Vágólapra másolva!

A jelentés szerint annak ellenére, hogy a nemzetközi olajembargó és a pénzügyi szankciók nem akadályozták meg, hogy Teherán fokozza urándúsítási programjának ütemét, meggátolták az iszlám köztársaságot abban, hogy nagy hatótávolságú, nyugat-európai célpontokat elérni képes rakétákat fejlesszen ki és gyártson le.

A kereskedelmi korlátozások miatt Irán egyre nehezebben fér hozzá egyes, a rakétákhoz elengedhetetlenül szükséges alkatrészekhez. Mivel az ország nem rendelkezik technológiai háttérrel a rakéták hajtóműveinek legyártásához, illetve a megfelelő minőségű üzemanyag belföldi előállításához, a szankciók jelentősen hátráltathatják, sőt akár teljesen le is állíthatják Teherán erőfeszítéseit, hogy nagy hatótávolságú ballisztikus rakétákat állítson hadrendbe - írta az IISS.

Az intézet azt állítja, hogy az 1600-1800 kilométer maximális hatótávolságú Gadr típusú, valamint a 2000 kilométer hatótávú Szadzsil típusú rakéták fejlesztésében jelentős problémák léptek fel. Amennyiben a szankciók továbbra is hatékonyak lesznek, "az iszlám köztársaság nem lesz képes arra, hogy az évtized végéig olyan rakétákat gyártson, amelyek képesek fenyegetni" Nyugat-Európát vagy az Egyesült Államokat - olvasható a jelentésben.

Ezzel párhuzamosan egy, az izraeli Ynet internetes hírportálon megjelent cikk azt állította, hogy ha Irán képes lesz a jelenlegi tempóban folytatni urándúsítási programját, két éven belül atomhatalommá válhat. A cikk szerint a Natanzban található föld alatti urándúsító létesítményt egy izraeli vagy amerikai légicsapás megsemmisítheti. Ugyanakkor a másik iráni dúsító, az egy hegy oldalába vájt Fordo megtámadásához az amerikai légierőnek először olyan bombát kell kifejlesztenie, amely képes behatolni a légicsapással szemben védett létesítménybe.

A szerző, Ron Ben-Jisai haditudósító azt írta, hogy "az irániak nyilvánvalóan hajlandóak lennének a natanzi létesítmény feláldozására, ha amerikai vagy izraeli katonai csapásra kerülne sor".